Путин се похвали: Русия регистрира втора ваксина срещу Ковид-19

Тя е разработена от Държавния център по вирусология и биотехнологии в Сибир

14.10.2020 | 21:22 Редактор: Искра Ангелова
Путин се похвали: Русия регистрира втора ваксина срещу Ковид-19

Руските здравни власти одобриха за обществено ползване ваксина за Ковид-19, създадена от бивша лаборатория за изследване на биологични оръжия, като за втори път Кремъл заобикаля приетия научен протокол  в опит да се противопостави на пандемията, съобщава Bloomberg.

Регистрираната ваксина е разработена от Държавния център по вирусология и биотехнологии Vector в Сибир, заяви президентът Владимир Путин по време на телевизионно изявление и в сряда.

"Трябва да увеличим производството на първата, а сега и на втората ни ваксина, като приоритет за нас е дистрибуцията на вътрешния пазар", каза Путин, добавяйки, че Русия ще започне работа в сътрудничество с чуждестранни партньори за повишаване на продукцията.

Лекарството на Vector е регистрирано преди завършването на фаза 3, два месеца след като Путин одобри Sputnik V, за която Кремъл смята, че е първата в света ваксина срещу коронавирус. Въпреки това вицепремиерът Татяна Голикова сподели, че ваксината е безопасна за хората и първите 60 000 дози ще бъдат произведени скоро. Голикова е заявила на Путин, че вече се е подложила на ваксината и не е претърпяла никакви странични ефекти.

Новината дойде на фона на стремежа на Путин да поема водеща роля в борбата с глобалната пандемия, която засегна особено силно Русия. Разработчикът на Sputnik V заяви, че повече от 50 държави са изразили интерес към ваксината и поръчките възлизат на 1,2 милиарда дози.  Sputnik V беше регистрирана от руските регулатори през август.

Рекорден брой заболели

Втората вълна на случаите с коронавирус, която е обхванала Русия и заплашва да затрупа леговата база на болниците, подчертава необходимостта от вътрешната дистрибуция на ваксината. Русия е изправена пред рекордни дневни нива на заразяване, като същевременно Кремъл прави всичко по силите си да избегне повторно въвеждане на националната блокировка, която през пролетта нанесе огромни щети върху икономиката на страната. Броят на активните случаи в руската държава достигна повече от 1,3 милиона - четвъртата страна по "черната статистика" в световен мащаб след САЩ, Индия и Бразилия,като през последния ден добави рекордните 14 231 нови случая.

Четете цялата статия в bloombergtv.bg

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
0 rate up comment rate down comment 0
Hendra
преди 3 години
"...която засегна особено силно Русия..." Ми аз виждам САЩ с най-много болни и умрели в статистиката, може би веднага след европейски съюз. Не знам къде видяха силно засягане. Друг е въпроса защо ние като държава взимаме пример от тези които доказано са се провалили в ограничаването на пандемията. Сигнализирай за неуместен коментар