Необяснима болест спря тестовете за ваксина на Johnson & Johnson

"Ангажираме се да предоставяме прозрачни актуализации по време на клиничния процес", заявиха от компанията

13.10.2020 | 13:20 Редактор: Ралица Братанова
Необяснима болест спря тестовете за ваксина на Johnson & Johnson

От Johnson & Johnson заявиха, че изследването им на ваксина срещу Ковид-19 е временно спряно, заради необяснима болест на участник в клинично изпитване. Това е втория път, когато разработващ екип спира проучванията си на фона на засилващата се надпревара за създаване на имунизация срещу вируса.

От компанията, базирана в Ню Брънзуик, Ню Джърси, заявиха късно в понеделник, че участникът преминава през изследвания и че ще споделят повече информация след по-нататъшни проучвания, предава Bloomberg.

"Ние се ангажираме да предоставяме прозрачни актуализации по време на клиничния процес на разработване на нашата ваксина", казаха от J&J.

"Нежеланите събития - болести, злополуки и т.н. - дори тези, които са сериозни, са очаквана част от всяко клинично проучване, особено големи проучвания."

Въпреки че паузите в тестовете на късния етап са рутина във фармацевтичната индустрия, прекъсването на J&J може да допринесе за опасения относно безопасността с изследванията на ваксините срещу Ковид-19, които напредват с безпрецедентна скорост тази година, пише BloombergTV.bg

Процесите на развитие, които обикновено отнемат години, са компресирани до месеци от политици, които искат бързо решение за пандемията.

През миналия месец британският производител на лекарства "Астра Зенека" временно спря тестовете на собствената си ваксина, след като участник в изпитването се разболя.

"Новините за ваксината на J&J са добри, тъй като показват, че регулаторните предпазни мерки за защита на обществеността все още са налице", каза Майкъл Кинч, специалист по ваксини и професор във Вашингтонския университет в Сейнт Луис.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК