ЕК иска от България ясен срок за отказ от въглищата

Комисията настоява да бъдат предприети мерки за реформиране на енергийния пазар

14.10.2020 | 16:38 Редактор: Искра Ангелова
ЕК иска от България ясен срок за отказ от въглищата

Европейската комисия призовава България да предприеме мерки в подкрепа на стратегията за поетапно прекратяване на употребата на въглища с ясен ангажимент за срока, в който ще го изпълни.

ЕК също така поиска нашата страна да гарантира справедлив преход в регионите, разчитащи на каменни и лигнитни въглища. Този преход трябва да е придружен от ясна стратегия за насърчаване на възобновяемата енергия, съобщава БНР.

Комисията настоява да бъдат предприети мерки за реформиране на енергийния пазар, насърчаване на инвестициите в саниране на сградите, като фокусът да бъде насочен приоритетно върху тези в най-лошо състояние.

От Еврокомисията препоръчват също така България да предприеме мерки за подобряването на устойчивата транспортна инфраструктура и увеличаването на устойчивата мобилност.

Препоръките са залегнали в индивидуалните оценки на страните-членки, които са част от  оповестения днес доклад за състоянието на Енергийния съюз 2020.

Снимка: Pixabay

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
1 rate up comment rate down comment 0
popa
преди 3 години
Наивници! Нашия ги пере с 200 ,а те се надяват,че и сега няма да ги метнем. С нашия ПИНОКИО ще се хванат пак за палците докато юнака ги кръщава с шекерената клечка! Просто тия човечета си нямат представа с каква Бърдоква си имат работа. Докато се канят каква резолюция да му напишат той ще ги е оработил.Нищо,че след това ще има да плащаме години наред. Сигнализирай за неуместен коментар