Кои всъщност са евродепутатите, коментиращи политическата обстановка у нас?

До скоро името Роберта Мецола беше непознато за широката публика, но това се промени

08.10.2020 | 19:41 Редактор: Ралица Братанова

Остра атака срещу евродепутата от ЕНП, който внесе голяма част от поправките в резолюцията на Европейския парламент за България. Малтийката Роберта Мецола е една от трите жени, които направиха силно впечатление по време на дебатите за политическата обстановка у нас.

До скоро името Роберта Мецола беше непознато за широката публика в България. Това обаче се промени, след като малтийският евродепутат от групата на ЕНП предложи изненадващите 49 поправки в резолюцията за България. 

Това предизвика остра реакция от редица български граждани, които я обвиниха в подкрепа към правителството на Бойко Борисов и я атакуваха в социалните мрежи. Мецола се оплака, че е получила съобщения със заплахи.

Заради обществения натиск или по друга причина Мецола оттегли една от редакциите си. Става въпрос за текста, в който се намеква, че Васил Божков финансира протестите у нас. 

В Twitter тя дори се обърна към българските граждани, като написа: 

"Дишайте спокойно, парламентарната група на ЕНП никога не е твърдяла и не е имала намерение да казва, че всички протестиращи в България са платени. Всъщност много от нашите изменения укрепват правото на протест. Разбираме, че въпросното изменение отваря възможност за погрешно тълкуване и затова то е оттеглено".

Роберта Мецола е член на Европейската комисия по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи - такива са е други две дами, чиито изказвания за България обаче бяха в различен тон.

Румънката Рамона Стругариу от "Обнови Европа" заяви силна подкрепа към протестиращите на площад "Независимост".

Най-критична към българските власти обаче беше ирландката от Европейската обединена левица - Клеър Дейли. Тя нарече управляващите от ГЕРБ бандити и призова Брюксел да вземе отношение към случващото се у нас, въпреки че самата тя е замесена в скандал за конфликт на интереси в Европарламента. 

Критиките към Дейли идват, след като става ясно, че е вписала бившия си съпруг като свой асистент. А правилата в Европейския парламент забраняват наемането на членове на семейството.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК