Ердоган иска от ЕС "безпристрастна" позиция в средиземноморския спор

Турският лидер прикани държавите членки да бъдат обективни и да действат отговорно по регионални въпроси

07.09.2020 | 20:54 Редактор: Ралица Братанова
Ердоган иска от ЕС

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган призова Европейския съюз да заеме "безпристрастна" позиция по кризата в Източното Средиземноморие, където страната му е затънала в ескалиращ спор с Гърция.

В телефонно обаждане той каза на председателя на Европейския съвет Шарл Мишел, че подходът на Блока ще бъде тест за неговата искреност по отношение на международното право и регионалния мир.

Турският лидер "прикани институциите на ЕС и държавите членки да бъдат честни, безпристрастни и обективни и да действат отговорно по регионални въпроси, особено за Източното Средиземноморие", се казва в изявление.

Турция е замесена в спор с Гърция, която е член на ЕС, по отношение на проучванията за природен газ в спорните води на морето, като загрижеността относно потенциален военен конфликт между двамата съюзници в НАТО се засилва.

Мишел от своя страна подчерта значението на деескалацията на напрежението, призовавайки Анкара да прекрати дейностите в региона, които подклаждат напрежението с Атина, заяви представител на ЕС.

Спорът е поставен на първо място в дневния ред на заседанието на Европейския съвет, насрочено за 24-25 септември, пише БГНЕС.

Някои държави членки призоваха за твърд подход, включително санкции срещу Турция , а Франция изпрати фрегати и бойни самолети в региона в подкрепа на Гърция.

Снимка: БГНЕС 

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК