Кения пред екологично бедствие: Ще се стигне ли до сливане на езера

Наводненията пропъждат фермерите от земите им и местните обитатели от домовете им

04.09.2020 | 22:46 Редактор: Юлия Христова
Кения пред екологично бедствие: Ще се стигне ли до сливане на езера

Пресните води на кенийското езеро Баринго "врят" от риби, птици, хипопотами и крокодили и изхранват десетки хиляди хора. Нито един от тези видове обаче не може да оцелее в силно алкалните води на съседното езеро Богория. Проливните дъждове и разрушаване на околната среда повишават нивото и на двете езера и те може да се слеят, предаде "Ройтерс".

"Ако двете езера се срещнат, ще настъпи екологично бедствие. А помежду им остава много малко пространство", казва Джаксън Комен, старши служител в звеното за опазване на езерото Баринго към държавната служба за околната среда в Кения.

Баринго, чиито води напояват земите и се ползват и за питейна вода, се е увеличило с 60 на сто до 270 квадратни километра площ за последните седем години, казва той. Езерото Богория пък е увеличило площта си с една четвърт до 43 квадратни километра.

Според експерти причина за това са както необичайните порои, така и ерозията на почвите.

Обезлесяването предизвиква ерозия на намиращите се наблизо хълмове Туген и почвата се спуска в езерото, казва Тор-Гунар Ванеген, изследовател в Световния агрогорски център в Найроби.

Наводненията пропъждат фермерите от земите им и местните обитатели от домовете им.

"Сега трябва да започвам от нулата на ново място. Засега със сина ми живеем наблизо", казва Лехаки Парсаалаш, който е загубил дома си и девет акра земя, които обработвал, пише БНР.

Снимка: Pixabay

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК