Сватби, раждания и смърт в Кения в епохата на Ковид-19

В страната се борят с три неща - новия щам, глада и полицията

23.04.2020 | 23:10 Редактор: Искра Ангелова
Сватби, раждания и смърт в Кения в епохата на Ковид-19

Над 2 милиона и 600 хиляди са заразените с коронавирус в световен мащаб, а повече от 180 000 са починалите. В Африка заболелите са над 26 хиляди, а броят на смъртните случаи на целия континент - над 1 200.

В Кения правителството въведе строги мерки, които подлежат на санкции, ако не се спазват:

- Задължителна 14-дневна карантина за хората, контактували със заразен

- Вечерен час от 19:00 до 05:00 (местно време)

- Забрана за пътуване от и до столицата Найроби, както и съседни градове

- Училищата, баровете, дискотеките, църквите и джамиите са затворени

- Носенето на маска на публично място е задължително, ако не носиш - арест

Но сватбите, ражданията и смъртта остават част от живота в епохата на Ковид-19.

Кения - в сърцето на Източна Африка

Нов живот

Шейла Атиено е в готовност да помогне на млада жена, бременна в 32-ра седмица, да роди бебето си. Д-р Атиено е правила това много пъти преди, но това раждане ще бъде необичайно.

Бъдещата майка е настанена в специално отделение в болницата в столицата Найроби, след като е дала положителна проба за коронавирус.

Д-р Атиено, която e акушер-гинеколог, е част от малкия екип от лекари, на които е позволено да посещават бременни, проявяващи симптоми на вируса, пише Би Би Си.

Светът на д-р Атиено се променя драстично. Тя е майка на две деца на възраст под 2 години.

"Беше ми много трудно да се справя с факта, че трябва да се грижа за бъдещи майки, заразени с вируса. Предстои ми да направя цезарово сечение, което обикновено е свързано с телесните течности на организма. Въпреки че ще извърша операцията, облечена в предпазен костюм, това ме кара да се чувствам неудобно. Когато се прибера - децата ми се втурват към мен, очаквайки да ги прегърна. Не мога да ги докосна, докато не се преоблека и изкъпя", каза тя.

Д-р Атиено сподели пред медията, че това е изключително трудно психически и емоционално. 

"Но нямам избор. Това е моята работа - да дам нов живот, с или без пандемията", категорична е тя.

Сватба

Франсис и Вероника са млада двойка на меден месец в дома им в Няхуруру, намиращ се на около 200 км от Найроби.

Сватбата им - 5 април, поканили 500 гости да станат свидетели на най-важния им момент в живота им. Но на заветната дата били допуснати само 6 човека в църквата - булката, младоженеца, кумовете и двама пастори. Без родители, без семейство, без приятели. В дома си двойката събира само 12 души. 

Двамата влюбени са имали възможност да отложат сватбата си, докато животът не се върне към нормалното. Но те не го правили. "Сватбата на Франсис и Вероника е история за истинската любов насред пандемия", написа журналистът Джоузеф Урунгу.

Той попитал двойката дали съжалява, че не са забавили сватбата си, за да може повече членове на семействата им и приятели да присъстват.

"Не, не съжаляваме. Чувствахме, че Бог казваше да не отменяме сватбата. В края на краищата, Вероника и аз се обичаме толкова много", отговори Франсис на журналиста.

Той е категоричен, че Ковид-19 дори им е донесъл някои неочаквани ползи.

"Сватбата ни щеше да струва около 300 000 кенийски шилинга (2 800 долара). Но без гостите, кетъринга и наема на мястото ние изхарчихме само 50 000 кенийски шилинга. Получихме много обаждания от млади хора от различни части на Кения. Те казаха, че сме ги вдъхновили да организират по-скромни сватби, вместо пищни и след това да изпаднат в дългове", допълни Франсис.

Kenia

Смърт

По време на вечерния час, наложен от правителството, опитвайки се да спре разпространението на Ковид-19, 13-годишно момче беше застреляно от полицията. Ясин не е единствената жертва. В цялата страна хора са със счупени крайници и други сериозни наранявания, нанесени от органите на ред.

"През деня сме изправени пред заплахата от вируса, а през нощта трябва да се борим с полицейския терор", каза бащата на Ясин.

Кенийците, повечето от които печелят незначителни пари, често обясняват по радиото и телевизията как трябва да се борят с три неща- новия коронавирус, глада и полицията.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК