Испанската банка Bankia започна преговори с CaixaBank за сделка за сливане

Самото сливане ще трябва да бъде одобрено от държавния спасителен фонд

04.09.2020 | 23:54 Редактор: Юлия Христова
Испанската банка Bankia започна преговори с CaixaBank за сделка за сливане

Испанската банка Bankia започна преговори с друга испанска банка CaixaBank за евентуална сделка за сливане на стойност 14 милиарда евро, която би довела до създаването на най-големият кредитор в страната с активи на стойност над 650 милиарда евро.

Според изявление на CaixaBank, подадено на фондовата борса в Мадрид, двете компании водят преговори за сливане, което изглежда като наложителен ход за банкова консолидация на фона на коронавирусната криза. Ако споразумението бъде постигнато, новата банка ще се превърне в най-големия вътрешен кредитор в Испания с около 50 000 служители.

Докато испанското правителство притежава дял от 60% в Bankia, самото сливане ще трябва да бъде одобрено от държавния спасителен фонд. В този случай Испания ще притежава около 14% дял в новата голяма кредитна институция.

След новината акциите на двете банки започнаха силно да поскъпват, като акциите на Bankia вече нарастват с над 30%, а на Caixabank с близо 15%.

Това доведе до подем на целия европейски банково сектор и до обръщане на първоначалната негативна посока на фондови борси на стария континент.

Новината за евентуалното сливане на двете испански банки обаче обърна тази първоначална негативна посока на европейските пазари на акции, пише БНР.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК