Банките внесоха предложенията си за условията по кредитите

Отсрочки ще се правят за всички кредити без бързите от небанкови институции

08.04.2020 | 17:50 Редактор: Ивет Арабова

Предложенията на банките за условията по кредитите са бяха внесени в БНБ. Това съобщи  председателят на Асоциация на банките Петър Андронов.  От 3 до 6 месеца кредитна ваканция и различни опции за облекчаване на връщането на взети заеми предлагат банките у нас. Отсрочки ще се правят за всички кредити, без бързите от небанкови институции. 

Кредитното досие на клиента обаче ще определя всяка конкретна оферта. Няма да се откриват производства срещу длъжници и да се продава имуществото им. Временно банките няма да отказват тегленето на нови заеми от хора, които нямат големи доходи, стига да получават държавната помощ в съотношение с работодателя 60/40. Въпреки това обаче хората с кредити се чувстват притеснени как ще успеят да ги изплащат в създалата се ситуация. 

Една от тях е Димитринка Алипиева, която работи в сферата на услугите. Димитринка казва, че се опасява, че ако бъде съкратена, най-вероятно ще иска от банката някаква отсрочка, но е категорична, че не би изтеглила безлихвения кредит, който може да се отпусне за хората, останали без доходи заради Ковид-19.

Според статистика на БНБ от миналата година у нас всеки трети българин е с някакъв вид кредит. Очаква се до броени дни БНБ да изрази становището си по мерките и те да влязат в сила. 

Вижте повече в репортажа на Божила Симова.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК