Банките трябвало да разпределят подкрепата за фирмите

БНБ даде срок от 5 дни да бъдат изготвени правила за мораториум върху кредитите

03.04.2020 | 22:22 Редактор: Ралица Братанова

До 5 дни търговските банки трябва да изготвят правила за мораториум върху кредитите в условията на извънредно положение. 

"Това, което БНБ ще направи в съгласие с банките, е да даде допълнителна гъвкавост те да могат да помогнат на клиентите, които имат временни затруднения и има шанс да оцелеят и в постепидемичната фаза на кризата", коментира банкерът Левон Хампарцумян в предаването "Денят ON AIR".

По думите му, за разлика от предишни кризи, сега банките би трябвало да бъдат инструмент за разпределяне на подкрепата за фирмите, докато излязат от кризисната фаза.

"Ние все още не знаем колко дълбоки ще бъдат щетите върху икономиката, тъй като това ще може да се оцени чак след края на пандемичната медицинска фаза на кризата и след това ще видим какво ще се случва с новата подредба на бизнеса", посочи той пред Bulgaria ON AIR.

Хампарцумян допълни още, че някои бизнеси ще затворят, но други ще получат допълнителни стимули да стават по-успешни.

"Колкото повече трудности имат клиентите, толкова повече предизвикателства има пред банките. Но те съществуват не само да бъдат финансови посредници в добри години, но и да бъдат на помощ и да са солидарни с клиентите си и в лоши години", коментира банкерът.

Вижте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК