Берлин въведе нови мерки заради Ковид-19, глобите стават солени

Засега Меркел не предвижда въвеждането на граничен контрол

28.08.2020 | 15:04 Редактор: Ивет Арабова
Берлин въведе нови мерки заради Ковид-19, глобите стават солени

Вече месеци наред правилата за ограничаване на пандемията в Германия са доста хаотични, защото всяка провинция действа на своя глава. Сега обаче това ще се промени поне малко. В четвъртък (27 август) федералният канцлер Ангела Меркел и министър-председателите на отделните федерални провинции се споразумяха за нов пакет от мерки за ограничаване на пандемията в Германия. Те не успяха да постигнат компромис по всички точки, но все пак вече са малко по-единни. 

По-солени глоби

Занапред се предвиждат по-високи наказания за тези, които нарушават правилата. Така например в цялата страна, с едно изключение, ще бъде въведена минимална глоба от 50 евро за хората, които не носят маска на места, където това се изисква. Единствената федерална провинция, която отказа да приеме това правило, е Саксония-Анхалт. Аргументът: там броят на заразените бил твърде нисък.

Едно от местата, където носенето на маска е задължително, е общественият транспорт. Досега във всяка провинция важаха различни правила. В едни глобите бяха 25 евро, в други - 150 евро. А някои провинции не предвиждаха никакви глоби за липса на маска в обществения транспорт. След срещата на Меркел и министър-председателите стана още ясно, че във влаковете от регионалния транспорт и пътуванията на далечни разстояния ще се контролира още по-засилено дали пътниците носят маска. 

Занапред хората, които не спазват карантината, ще бъдат наказвани с по-високи глоби. Спазването на карантинните мерки ще се контролира от полицията и службата по обществен ред. Същевременно федералното правителство настоява гражданите да се откажат от пътувания в рискови зони. Тези, които пътуват по такива места въпреки предупрежденията, ще бъдат глобявани солено.

Безплатните и доброволни тестове за завръщащите се от чужбина приключват на 15 септември. От 16 септември нататък такива ще са възможни само за завръщащите се от рискови зони. От 1 октомври нататък за тях ще важат и нови правила: те трябва да останат поне пет дни под карантина, преди да се тестват за коронавирус. Едва на шестия ден могат да се подложат на тест. Ако той е отрицателен, карантината може да бъде прекъсната.

Родителите с деца в училищна възраст и в детска градина ще имат право да ползват пет дни допълнителни болнични за децата си. От срещата стана още ясно, че федералното правителство възнамерява да подкрепи провинциите по отношение на дигиталното оборудване на училищата. За тази цел ще бъде инициирана програма в размер на 500 милиона евро. Големите мероприятия като концерти и масови празненства, фестивали, събори и други,  остават забранени до 31 декември. Относно коледните и карнавалните празненства ще се решава на по-късен етап. Мачовете от Бундеслигата ще се играят без публика до 31 октомври. До тогава екип от експерти трябва да разработи правила за поведение на футболните фенове по стадионите, информира "Дойче Веле".

През зимата може "да ни връхлети силна втора вълна"

За семействатa важи: засега няма общовалидно ограничение в броя на гостите при семейни празненства. По тази точка федералните провинции не постигнаха никакъв компромис. От Берлин съветват все пак да се празнува на открито, както и хората да се съобразяват с актуалната ситуация и интензивността на пандемията. В Саксония и Баден-Вюртемберг при семейни празненства в затворени зали могат да се събират до 100 души. В Шлезвиг-Холщайн - до 50. А в Хамбург - максимум 25 души.

От срещата вчера стана още ясно, че Меркел засега не планира въвеждането на граничен контрол и ограничения по границите. В четвъртък вечерта, по време на участие в политическо токшоу към обществено-правната германска телевизия ZDF, шефът на канцлерската служба Хелге Браун защити взетите решения. Според него, заразата се контролира по-лесно през лятото. С настъпването на студените месеци, когато хората се събират в затворени помещения, може да "ни връхлети силна втора вълна".

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
0 rate up comment rate down comment 0
ee22
преди 3 години
Време е баба Меркел да си отива! Много плашлива е! Сигнализирай за неуместен коментар