Koвид-19 в Германия: Страната достигна най-висок брой заразени от април

Берлин предупреди, че Брюксел е рисков регион

22.08.2020 | 18:10 Редактор: Ивет Арабова
Koвид-19 в Германия: Страната достигна най-висок брой заразени от април

Вече над 2 000 дневно са регистрираните новозаразени с коронавируса в Германия. Институтът "Роберт Кох“ (ИРК) съобщи, че така в страната отново са достигнати най-високите стойности след края на април. Тогава дневно числото понякога надхвърляше 6 000, после броят на новозаразените рязко намаля.

Множество малки огнища

От края на юли обстановката в Германия отново става по-напрегната. Разбира се, трябва да се има предвид и обстоятелството, че огромният ръст на тестовете за коронавирус (875 000 през тази седмица) също се отразява върху статистиката за новозаразените. Според ИРК обаче това не е единственото обяснение. В страната са регистрирани голям брой малки огнища на инфекцията, свързани обикновено с празненства и тържества в широк семеен или приятелски кръг. 

За разпространението на заразата допринасят и завръщащите се от почивка в чужбина, особено по-младите хора, които обикновено посещават клубове, дискотеки и партита с многолюдна публика. В тази връзка Федерацията на германските общини призова вече да се тестват не само завръщащите се от отпуска със самолетни полети, а да се вземат под око и пътуващите с влак или автобуси. Изпълнителният директор на Федерацията Хелмут Деди смята, че това е пропуск, който трябва да се компенсира.

От началото на пандемията в Германия с коронавирус са се заразили над 230 000 души, а броят на починалите в тази връзка възлиза на 9 267, съобщава ИРК. Най-често вирусът се разпространява вътре в семейства и в домакинства, а също така в домове за възрастни хора и в приюти за бежанци, установяват експертите на германския институт. Далеч по-безопасни като огнища на заразата са хотелите, ресторантите, офисите и общественият транспорт.

С края на отпуските проблемът ще се задълбочава 

Германското правителство обяви, че Брюксел е рисков регион и предупреди гражданите да не пътуват до белгийската столица. Там е премината границата от 50 новозаразени на 100 000 души население. Завръщащите се от Брюксел в Германия ще бъдат задължени да влизат в 14-дневна карантина освен ако не представят отрицателен тест за коронавирус. От началото на месеца същото важи за друг белгийски регион - Антверпен, информира "Дойче Веле".

Главоболия и за Германия

В Брюксел са подслонени главните институции на ЕС, поради което градът привлича не само потоци туристи, но и политици, журналисти и дипломати. В момента продължава сезонът на летните отпуски и в града е относително спокойно, но скоро политическият живот трябва да потече както обикновено, а това ще създаде доста сложна обстановка както за служителите в европейските структури, така и за политиците, дипломатите и журналистите. В момента това създава сериозни главоболия и на Германия, която като временен председател на Европейския съвет носи отговорността за провеждането на редица срещи на равнище министри и правителствени ръководители.

Снимка: Bloomberg/Alex Kraus

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК