Германия забрани голям протест срещу мерките за Ковид-19

Причината е, че ще се нарушат предписанията за защита срещу пандемията

26.08.2020 | 23:27 Редактор: Ивет Арабова
Германия забрани голям протест срещу мерките за Ковид-19

Берлинските власти забраниха провеждането на планираните за този уикенд масови демонстрации на недоволни от ограничителните мерки срещу пандемията. Причината за забраната, изтъкната от Берлинския сенат, е, че при очакваното събиране на групи хора от такъв мащаб ще бъдат нарушени предписанията с мерките за защита срещу пандемията. Демонстрациите от първи август са показали, че "участниците умишлено не са спазили съществуващите хигиенни правила и съответните изисквания“, се добавя в информацията.

Кои се събират в Берлин?

Според Андреас Гайзел, вътрешен сенатор на Берлин, решението не е взето, за да ограничи свободата на събиранията, а с цел да не се допусне разпространение на инфекцията. “Трябваше да избираме между основното право на свобода на събранията и неприкосновеността на живота. Избрахме живота”, каза още Гайзел. Той обясни, че организаторите на предишните протести, провели се на 1 август, също са били обещали да спазват мерките, като носене на маски и спазване на социална дистанция, но нищо от това не е било изпълнено. Събитието този уикенд отново беше организирано от инициативата “Латерално мислене 711” на щутгартския предприемач Михаел Балвег. То щеше да събере в германската столица хиляди хора, отричащи коронавируса, последователи на конспиративни теории и десни екстремисти.

В нарушение на Конституцията?

Според Основния закон на Германия, всички жители на страната имат право да се събират и сдружават. Самите демонстрации не изискват разрешение, но трябва да бъдат регистрирани пред властите. Събиранията на открито могат да бъдат ограничавани. Цялостна забрана на демонстрации обаче, в това число заради коронавируса, би било противоконституционно. Изграждането на лагери в столицата също няма да бъде толерирано. "Не трябва да позволяваме Берлин да бъде превърнат в голям къмпинг за алтернативни мислители и последователи на конспиративни идеологии", казва Балвег.

В предстоящите демонстрации участие заявиха редица представители на крайнодесни и неонацистки партии. Сред тях е “Трети път”, която се обявява за “продължаване на усилията за адаптиране на националсоциалистическия мироглед към обстоятелствата и изискванията на съвремието”. Бивши и настоящи функционери на “Националдемократическа партия на Германия” и “Алтернатива за Германия” също призовават за включване към протестите, информира "Дойче Веле".

Крайнодесните искат да инструментализират протеста

Според организаторите на демонстрациите от 1 август в тях са се включили между 800 хиляди и 1,3 милиона души. Полицията и медиите говорят за 20 хиляди. Сега от “Латерално мислене 711” твърдят, че очакват в Берлин да се стекат милиони за събитието. Въпреки това пред полицията те са заявили 22 500 участници в проявата, като призовават за създаването на постоянен лагер в Берлин.

"Мобилизацията в дясноекстремисткия спектър е много отчетлива", предупреждава Андреас Гайзел. "Виждаме тенденция екстремистите, особено десните екстремисти, да се опитват да инструментализират протестите", предупреди още през май президентът на Федералната служба за защита на конституцията Томас Халденванг.
 
Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК

https://logs1279.xiti.com


1
1 rate up comment rate down comment 0
bivip
преди 3 години
Германците са изпълнителни ,но и на тях им писва от тъпите маски! Сигнализирай за неуместен коментар