Кои са новите министри в Германия?

Християндемократическият съюз и Социалдемократите ще подпишат пакт за съвместно управление

16.12.2013 | 09:50
Кои са новите министри в Германия?

Двете водещи партии в Германия – Християндемократическият съюз на Ангела Меркел и Социалдемократите ще подпишат днес пакт за съвместно управление, преди на 17 декември канцлерът да бъде избран за трети мандат.

На 14 декември Левицата подкрепи официално създаването на коалиция след референдум сред членовете си, а след това Ангела Меркел обяви и състава на бъдещия кабинет.

Най-голям интерес предизвика назначаването на Урсула фон дер Лейен на поста министър на отбраната, въпреки че досега тя беше министър на труда и социалната политика. Според анализаторите ходът е доказателство, че в нейно лице Меркел вижда своя наследник.

Волфган Шойбле остава на поста финансов министър. Той ще има задачата да продължи усилията за постигане на растеж и изход от кризата в страната, но и в целия Европейски съюз.

Франк-Валтер Щайнмайер от Социалдемократическата партия ще бъде външен министър. Същият пост той заемаше между 2006 г. и 2009 г.

Лидерът на левицата Зигмар Габриел пък ще поеме Министерството на икономиката и ще бъде първи заместник на Меркел. Министерството на околната среда ще бъде оглавено от Барбара Хендрикс.

Айдън Йогуз, която стана министър на имиграцията и интеграцията, е и първият министър с турски корени в Германия.