Фрaнция изправя пред съда ръководители на EADS

03.12.2013 | 14:26
Фрaнция изправя пред съда ръководители на EADS

Главният търговски ръководител на Airbus Джон Лийхи е сред седемте бивши и настоящи ръководители на Европейския авиационен и отбранителен консорциум (EADS), които са изправени пред съда по обвинения за търговия с вътрешна информация.

Сред останалите заподозрени са Ален Флуранс, който ръководи програмата за модела A380 superjumbo, Андреас Сперл, ръководител на звеното за пътнически полети, и Оливие Андрес, който е начело на машинното подразделение на Safran SA.

Съдът ще разгледа дали мениджърите са продавали акции през 2006 г. въз основа на вътрешна информация за проблеми с програмата за модела A380 superjumbo.

Прокуратурата в Париж обяви, че представители на немския автомобилен производител Daimler AG и френската медийна компания Lagardere SCA, както и настоящи инвеститори в EADS също ще бъдат изправени пред съда. Властите разчитат основно на констатациите на Френската комисия по финансов контрол.

Нито Лийхи, който е и главен оперативен директор на Airbus, нито Флуранс бяха открити за коментар. Сперл пък изрази готовността си да съдейства на властите.

Повече по темата може да видите в материала на Bloomberg!