Арменски граждани посрещнаха Путин с протест

Демонстрантите не желаят Армения да се присъедини към Митническия съюз

03.12.2013 | 13:14
Арменски граждани посрещнаха Путин с протест

След масовите размирици в Украйна, арменците също излязоха на протест, за да изразят недоволството си срещу Русия.

По време на посещението на руския президент Владимир Путин в Армения, около 500 души протестираха в Ереван срещу плановете страната да се присъедини към Митническия съюз. В рамките на визитата на Путин се очаква да бъдат проведени и преговорите за бъдещото присъединяване към съюза.

Част от участниците в митинга излязоха с плакати „Путин, върви си у дома“ и „Не на СССР“, което е намек за опитите на руския лидер да обедини бившите съветски републики в икономически съюзи и съюзи за сигурност.

Докато демонстрантите се приближаваха до седалището на президентската администрация, полицията успя да блокира централната улица. От своя страна гражданите представиха писмо, с което призовават правителството да се откаже от решението за включване в Митническия съюз.

В рамките на руско-арменския регионален форум Путин заяви, че Русия ще засили позицията си в Южен Кавказ и ще извлече най-доброто от това, което е наследила от предшествениците си. Той подчерта, че участието в Митническия съюз вече носи на Казахстан, Беларус и Русия реални дивиденти.

Демонстрациите в Ереван започнаха малко след вълната от мащабни протести в Украйна, която прекъсна плановете си да подпише споразумението за асоцииране с ЕС. Протестиращите в Киев се обявиха срещу подновяването на икономическите връзки на Украйна с Русия.