"Хизбула" е искала да използва складирания амониев нитрат срещу Израел?

Химикалът се използва при производството на взривни вещества

09.08.2020 | 09:15 Редактор: Искра Ангелова

Според израелския телевизионен Channel 13 "Хизбула" очевидно е планирала да използва запасите от амониев нитрат, които предизвикаха експлозията в пристанището на Бейрут тази седмица, срещу Израел в "Трета Ливанска война", пише израелското англоезично издание The Times of Israel.

Материалът е бил излъчен часове, след като лидерът на "Хизбула" Хасан Насрала произнесе реч, в която "категорично" отрече, че групировката му е съхранявала оръжие или експлозиви в пристанището на Бейрут. "Бих искал абсолютно категорично да заявя, че ние нямамe нищо наше на пристанището. Никакви оръжия, никакви ракети, бомби или пушки, дори куршуми или амониев нитрат", каза Насрала. "Никакви складове, никога."

Израел официално не твърди, че "Хизбула" е свързана с взрива във вторник.

Амониевият нитрат се използва при производството на взривни вещества, а също така е съставка в производството на торoве. В миналото той е бил причина за големи индустриални аварии, а също така е била основна съставка в бомба, която унищожи федерална сграда в Оклахома Сити през 1995 г. Миналата година, в докладите в Израел се твърди, че Мосад е съобщил на европейските разузнавателни агенции, че "Хизбула" съхранява запаси от амониев нитрат за бомби в Лондон, Кипър и другаде.

Снимка: Bloomberg.com

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК