Puma се страхува от глобална блокада заради коронавируса

Много по-големият конкурент Adidas си уреди заеми за над 3  милиарда евро

29.07.2020 | 21:27 Редактор: Искра Ангелова
Puma се страхува от глобална блокада заради коронавируса

Клиентите се завръщат, бизнесът на Puma се върна на нивото от предходната година през юли, заяви главният изпълнителен директор Бьорн Гулден. "Продажбите са много, положителни", каза той.

Въпреки това мениджърът на компанията не пожела да прави прогноза за текущата година, защото се страхува от спад: "Сценарият на ужасите би бил нова глобална блокада".

През последните няколко седмици производителят на маратонки се движи нагоре стъпка по стъпка. Второто тримесечие започна с 55% спад в продажбите през април. Бизнесът се възстанови донякъде през май, но все още беше с 38% под нивата от предходната година. През юни, според Puma, има значително подобрение и марката с логото на хищника отчете спад от едва шест процента. В момента групата генерира подобни приходи на отчетените за същия период на 2019 г.

Това е забележително, защото всеки десети магазин на Puma все още е затворен. Освен това бизнесът в Южна Америка е почти изключен, пояснява Гулден. И дори в Съединените щати не е лесно предвид високите проценти на заразените, казва още той, информира Investor.bg.

През пролетта пандемията остави своя отпечатък върху Puma. Между април и юни приходите от продажбите спаднаха с почти една трета до 831 млн. евро. Марката се потопи дълбоко в червената зона, загубата беше 96 милиона евро, обяви листнатата в индекса MDax компания в сряда. Гулден обясни, че никога не би си представял подобно развитие, като това през последните няколко месеца: "Второто тримесечие на 2020 г. беше най-трудното тримесечие, което някога съм преживявал".

Продажбите на маратонки и нови тениски спаднаха през пролетта поради пандемията. От края на март почти 80% от магазините и специализираните дилъри на Puma бяха затворени за няколко седмици.

Много по-големият конкурент Adidas си уреди заеми за над 3  милиарда евро. 2,4 милиарда евро идват от KfW. И двете групи вече свиха дивидента, а висшето ръководство намали заплатите си.

Снимка: Bloomberg.com

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК