Мощен тайфун връхлетя Филипините

С ветрове от 270 км/ч той може да се окаже на-силният в историята на световните метеорологически наблюдения.

08.11.2013 | 11:13
Мощен тайфун връхлетя Филипините

Тайфун, който може да се окаже най-мощният в историята на световните метеорологически наблюдения, се стовари върху Филипините. Той носи името “Хайан” и скоростта на ветровете му достига 275 км/ч.

До момента жертвите са две. Училищата, обществените сгради и магазините в периметъра на стихията са затворени. Десетки хиляди са евакуирани, но броят им може да нарасне значително.

Столицата Маника няма да бъде засегната от тайфуна. Най-застрашена е провинция Самар в източната част на страната. В някои населени места вече има много паднали дървета, които са блокирали улиците, както и хаос в транспорта и значителни материални щети.

Джеф Мастерс, директор в отдел метеорология на частната компания Weather Underground написа в своя блог, че щетите от ветровете на тайфуна Хайан може би ще се окажат най-тежките, от всички такива стихии ударили което и да е място по света. По крайбрежието вълните достигат височина от10 метра. Преустановена е работата на рибарските лодки и на фериботите.

Тайфунът идва в лош момент, тъй като Филипините все още се възстановяват от земетресението с магнитут 7,3 по Рихтер, миналия месец. Военните транспортират доставки на храна към временните убежища, в които са настанени няколко хиляди души, засегнати от труса.  Утре циклонът ще се насочи към Южно Китайско море.