Ферма в Бавария стана огнище на Ковид-19, 500 души са под карантина

Външно министерство заяви, че няма заразени български работници там 

27.07.2020 | 20:20 Редактор: Ивет Арабова

Голяма зеленчукова ферма в баварския град Маминг се превърна в огнище на Ковид-19. Властите са поставили 500 души под карантина, като те нямат право да напускат селскостопанското предприятие. По информация на местни медии работниците са от България, Унгария, Румъния и Украйна. От Външното ни министерство обаче заявиха, че няма данни за заразени наши сънародници. 

Това е потвърдено от фирмата за селскостопанска продукция "Wagner GmbH", с която генералното ни консулство е в контакт. В Маминг живеят около 3 300 души. За да не се допусне масовото разпространение на вируса, на място е разположена мобилна палатка за тестване. Като предпазна мярка ще бъдат изследвани и служителите на други ферми в района. 

Премиерът на Бавария призова германското правителство да въведе задължителен тест за Ковид-19 на летищата. Пунктове за вземане на проби ще има на двете най-големи железопътни гари и на ключови точки по магистралите, за да да се гарантира, че хората, които се връщат от почивка, не внасят вируса със себе си. 

Според опозицията обаче самият премиер на Бавария е допуснал грешки, които са довели до възникване новото огнище. Те го обвиняват в липсата на контрол върху настаняването на сезонни работници и посочват като основна причина за големия брой заразени хигиенните условия, които властите не са инспектирали.

Вижте повече в репортажа на Яна Червенкова.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК