EK: САЩ незабавно да отменят неоправданите мита върху стоки от ЕС

Ако Вашингтон не се съобрази, Европа ще предприеме наказателни мерки

24.07.2020 | 18:16 Редактор: Ивет Арабова
EK: САЩ незабавно да отменят неоправданите мита върху стоки от ЕС

Европейската комисия  (ЕК) призовава САЩ да преустановят митата върху внос на самолети и други стоки от ЕС на стойност милиарди долари, пише "Die Zeit".

"Ние настояваме САЩ незабавно да отменят тези неоправдани мита", заяви еврокомисарят по търговията Фил Хоган. Ако правителството във Вашингтон не се съобрази, Европа планира да предприеме наказателни мерки.

"В случай, че САЩ запазят митата си за 7,5 милиарда долара върху европейски стоки или решат да ги увеличат или приложат за нови продукти, Европейският съюз ще упражни правото си на санкции", се посочва в съобщението на ЕК. ЕС вече състави списък на американските продукти, които отговарят на условията за мита.

"Решението на Световната търговска организация (СТО) относно някои незаконни субсидии за американския производител на самолети Boeing скоро ще създаде правното основание за това“, твърди Хоган.

В рамките на спора за държавна помощ за Airbus и Boeing през октомври САЩ въведоха мита върху продукти от ЕС на стойност 7,5 милиарда долара. Сред тях са вина от Германия и Франция, пармезан от Италия и зехтин от Испания. Отделно се прилага и специален данък от 15% върху вноса на самолети, пишe Bloombergtv.bg.

Airbus прие да плати по-високи лихви по получените от Париж и Мадрид държавни заеми за конструирането на самолетите, влезли в експлоатация от 2015 г. Според СТО това са незаконни субсидии. Това е последната стъпка относно разрешаването на 16-годишния спор със САЩ, които наложиха мита на европейски стоки заради субсидирането на Airbus.

Снимка: Pixabay

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК