EС налага мита на запалки, мебели и карти за игра, внесени от САЩ

През февруари Вашингтон разшири санкциите върху вноса на стомана и алуминий

06.04.2020 | 22:22 Редактор: Ивет Арабова
EС налага мита на запалки, мебели и карти за игра, внесени от САЩ

Европейският съюз въвежда мита върху запалките, картите за игра и мебелите внос от САЩ в отговор на разширяването на американските мита върху вноса на стомана и алуминий, въведени от президента Доналд Тръмп на 8 февруари 2020 г. Това съобщи Европейската комисия.

През февруари Вашингтон разшири наказателните санкции върху вноса на стомана и алуминий от други страни, наложени още през 2018 г. Бяха въведени допълнителни митнически такси върху редица продукти, включително гвоздеи, кабели, жици, предава БГНЕС.

От ЕК заявиха, че отговорът им на американските санкции е правопропорционален и по тази причина обхваща малък брой стоки. Мерките са взети в пълно съответствие с ангажиментите на ЕС към СТО. Представител на Брюксел подчерта, че в условията на пандемия от коронавирус ЕС очаква от партньорите си отмяна на несправедливите такси, включително върху стоманата и алуминия.

През юни 2018 г. ЕС вече въведе 25% мито върху внос в обем на 2,8 милиарда евро за редица американски стоки, включително мотоциклетите Harley-Davidson, дънките Levi Strauss и уиски. Това беше в отговор на аналогични мерки, предприети от Вашингтон.

Снимка: Pixabay

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК