САЩ удрят европейски държави с мита в размер на $3,1 млрд.

Те ще засегнат редица европейски луксозни марки като Givenchy и Hermes

25.06.2020 | 12:03 Редактор: Искра Ангелова
САЩ удрят европейски държави с мита в размер на $3,1 млрд.

САЩ подготвят нови мита върху европейските вносни стоки на стойност 3,1 млрд. долара, като това засяга износа на Франция, Германия, Испания и Великобритания, съобщава Bloomberg.

Администрацията на президента на САЩ Доналд Тръмп заплашва да използва срещу Европа добавка към своя арсенал, която може да прерасне в по-широка трансатлантическа търговска битка през лятото. 

Това стана ясно, след като източници съобщиха пред Bloomberg, че Вашингтон възнамерява да наложи мита върху вноса на алуминий от Канада, като се очаква решението за това да стане факт до края на седмицата.

Индексът Euro Stoxx 50, който проследява търговията с акции на водещите компании в еврозоната, се понижи с 2% след новината към 12:26 ч българско време.

Ако САЩ осъществят своя план, митата ще засегнат редица европейски луксозни марки като Givenchy и Hermes, които произвеждат кожени изделия, както и Remy Cointreau и Pernod Ricard, които произвеждат коняк и шампанско. Особено потърпевша ще бъде компанията LVMH Moet Hennessy Louis Vuitton, тъй като произвежда широк спектър от тези продукти.

Митата върху британски джин биха могли да увеличат цените на напитката в САЩ в пиковия сезон, потенциално да навредят на британските компании за спиртни напитки като Diageo Plc; James Burrough, производителят на джина Beefeater; и William Grant & Sons, пише Investor.bg.

Германската бира

Новите мита в САЩ също могат да намалят търсенето на германска бира преди Октоберфест.

Допълнителните такси върху вноса ще добавят допълнителна тежест към вече наложените 25-процентни мита, с които САЩ атакуваха Германия през миналата година.

Съветът за дестилирани спиртни напитки в САЩ заяви, че се противопоставя на всякакви допълнителни мита върху спиртните напитки, които биха "ескалирали търговското напрежение в Атлантическия океан и допълнително биха застрашили американските компании и работните места в хотелиерството, които вече страдат в резултат на Ковид-19", посочват от организацията.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК

1
0 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 1 месец
Аз лично одобрявам протекционистката политика по принцип. Ако можеше да вземаме пример... Сигнализирай за неуместен коментар