Макрон: Би било грешка, ако ЕС не отговори на провокациите в Средиземно море

Той иска повече санкции за онези, които влизат в гръцкото и кипърското водно пространство

23.07.2020 | 16:26 Редактор: Ивет Арабова
Макрон: Би било грешка, ако ЕС не отговори на провокациите в Средиземно море

Президентът на Франция Еманюел Макрон заяви в четвъртък, че би било сериозна грешка от страна на ЕС да не отговори на провокациите в Източното Средиземноморие, като настоя за повече санкции за онези, които нарушават гръцкото и кипърското морско пространство, предаде Ройтерс.

"В тази част на Средиземноморието, която е жизненоважна за нашите две страни членки от ЕС, въпросите, свързани с енергетиката и сигурността, са от съществено значение. Във връзка с това е борбата за влияние в частност на Турция и Русия, която те отстояват все повече и повече, а ЕС все още прави твърде малко", каза Макрон пред репортери в присъствието и на кипърския си колега Никос Анастасиадис, който днес е на посещение във Франция.

Френският президент отбеляза, че "би било сериозна грешка да оставим сигурността на ЕС в Средиземно море в ръцете на други участници", предава БНР.

"Това не е позиция на Европа и това не е нещо, което Франция ще остави да се случи", предупреди Макрон.

По-рано Атина обяви, че е поставила в повишена бойна готовност своя морски флот поради решението на Анкара да проведе сеизмични проучвания в спорната зона.

Снимка: Bloomberg/Simon Dawson

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК