Гърция в повишена бойна готовност заради турските кораби

Атина получи подкрепата на германския канцлер Ангела Меркел

23.07.2020 | 12:02 Редактор: Тодор Петров
Гърция в повишена бойна готовност заради турските кораби

Гърция обвинява Анкара в навлизане на турски кораби в гръцки континентален шелф. Военноморските сили на Гърция са в повишена бойна готовност, съобщават от министерството на отбраната в Атина. Прекратени са отпуските на всички военни.

Присъствието на турски кораби до остров Кастелоризо е "провокативно действие" в зона на гръцкия континентален шелф, реагираха от Атина в протестната нота към Анкара.

Премиерът Мицотакис провежда дипломатически маратон за изтегляне на турските кораби, предаде БНР.

Гърция получи подкрепата на германския канцлер Ангела Меркел. Късно снощи гръцкият премиер проведе телефонен разговор с руския президент, като не се съобщават подробности от разговора.

Днес премиерът Мицотакис се среща с лидерите на опозиционните партии за изграждане на обща национална стратегия срещу "турското предизвикателство в Егейско море".

В повишена готовност са и военните части в област Еврос на границата с Турция, откъдето се очаква нова вълна от бежанци и мигранти. На място е министърът на обществения ред Хрисохоидис.

Медиите в Гърция цитират турското външно министерство за сеизмологични проучвания в Средиземно море,докато в същото време е фиксирано движение на турски военни кораби в този район, което според гръцката страна е "грубо нарушение на международното право". 

Снимка: БГНЕС

Харесайте страница ни във Facebook ТУК