Гръцки военни кораби към Кастелоризо след мобилизиране на турския флот

Южната ни съседка разполага с информация за турската страна

22.07.2020 | 18:35 Редактор: Наталия Тотева
Гръцки военни кораби към Кастелоризо след мобилизиране на турския флот

Голям брой гръцки военни кораби са се насочили към региона около о. Кастелоризо (в югоизточната част на Средиземноморието), като отговор на мобилизиране на турския флот в района. Това се случва след издаването на НАВТЕКС от турския военноморски флот.

Повече от 17 турски надводни кораба вече са напуснали военноморската база "Аксаз" от вчера - тя се намира на 13 км източно от Мармарис в провинция Мугла.

Курсът е на юг и на запад с цел придружаване на океанографския кораб "Оруч Рейс" на път за морската зона, която Турция незаконно, според Гърция, е резервирала с НАВТЕКС за провеждане на сеизмични проучвания за търсене на въглеводороди.

Поради съществуването на турския НАВТЕКС, по-голямата част от гръцкия флот е извън пристанищата и се движи или вече е разгърнат, за да покрие огромна морска зона.

Гръцката страна разполага с информация за събиране в пристанището на "Аксаз" на поне 22 надводни турски кораба, предава "Фокус".

Според информацията подводници (6-7), са в готовност за последните 10 дни и са се придвижвали масово на юг от Родос, което е довело до тревога в щаба на гръцкия флот.

Снимка: Bloomberg.com

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК