Високопоставени чиновници на Турция, Гърция и Германия се срещнаха тайно

Гръцкият външен министър Никос Дендиас призна за проведените разговори

15.07.2020 | 17:18 Редактор: Георги Камарашев
Високопоставени чиновници на Турция, Гърция и Германия се срещнаха тайно

Тайна среща се е състояла между високопоставени правителствени чиновници на Турция, Гърция и Германия с посредничеството на Берлин преди Съвета по външни въпроси. Информацията потвърди турският външен министър Мевлют Чавушоглу. Според вестник "Катимерини“, цитиран от БГНЕС, това действие подкопава перспективите на тристранния формат.

Чавушоглу е обяснил, че става въпрос за конфиденциален трансфер на мнения между външнополитическите съветници на германския канцлер, гръцкия премиер и турския президент Ян Хекер, Елени Сурани и Ибрахим Калън.

"Катимерини" съобщава още, че Хекер е трябвало да разговаря със Сурани относно фонда на ЕС за възстановяване и отделно с Калън преди срещата на Съвета по външни работи в понеделник, чийто фокус беше агресията на Турция в Източното Средиземноморие и действията ѝ по отношение на музея "Света София“.

Според информация на германски източници, по време на срещата е внесено предложение за възобновяване на проучвателните разговори между Атина и Анкара, прекратени през 2016 г. Условията за това са били Турция да се справи с нелегалната миграция през Гърция и да не продължи с плановете си за сондаж в Източното Средиземноморие – нещо, което не е било прието добре от Калън.

Властите в Атина подчертаха, че заключенията на Съвета по външни работи в понеделник е потвърдил позицията на Гърция, тъй като е призовал Анкара да намали провокациите си. Според тях е особено важно по време на криза каналите за комуникация да останат отворени.

Гръцкият външен министър Никос Дендиас призна за проведената среща, но според него не става въпрос за преговори.

"Ако Турция иска да представи това като диалог, за да се избави от възможното въвеждане на санкции, тогава трябва да положи усилия“, каза министърът пред телевизия "Стар“.

Медиите в Гърция пишат, че след изявлението на Чавушоглу "правителствените източници“ са побързали да потвърдят провеждането на тристранната среща.

"Апотеоз на тайната дипломация и наивността на гръцкото правителство. Срещата се проведе, след като Ердоган превърна църквата "Света София“ в джамия“, се казва в публикация на интернет изданието militaire.gr.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК