Целта на Ердоган - признание в една по-ислямска Турция

Коментар за Bulgaria ON AIR на лидера на ЗНС Румен Йончев

07.06.2020 | 22:07 Редактор: Наталия Тотева

Ще се превърне ли "Света София" в джамия и какви са целите на турския президент Реджеп Ердоган? 

Очевидно Ердоган загуби Истанбул - градът, който го издигна в политиката, който го направи това, което е днес. Тази загуба е болезнена и тежка за него. Затова мерките, които взима, са толкова драстични. "Света София" е туристическото бижу на Истанбул.

Това заяви за "Денят ON AIR" лидерът на Земеделския народен съюз (ЗНС) Румен Йончев.

"Използването на средствата, на методите за налагане на мерки от Средните векове, не говори нищо добро нито за режима на Ердоган, нито за това, което се случва в днешна Европа", смята той.

Според Йончев няма да се стигне до крайност. Лидерът на ЗНС припомни, че Ердоган е поставял въпроса за "Св. София" и в обратната посока.

"Когато беше кмет на Истанбул, той настояваше "Света София" да си остане музей и част от културното наследство на света. Днес позицията му е коренно различна - отново Ердоган иска неща. Не само от жителите на Истанбул, но от цял свят", поясни гостът за Bulgaria ON AIR.

По негово мнение целите на президента на Турция са да получи признание от света и да търгува с влиянието си.

"Възстановяване на неговата популярност в една различна Турция - Турция, която е по-ислямска, повече гледаща към Мека, по-насочена в религиозна посока, такава, каквато той я вижда в своите мечки, надявайки се това да му се върне като политическа подкрепа от всички турци", добави Йончев.

Според него позиция по въпроса със "Света София" е необходима не само от Българската православна църка, но и от държавата. По думите на Йончев, Ергодан очаква реакцията на Европейския съюз и Русия и смята да играе с нея.

"Така и с българската реакция, ако тя дойде. Ще играе като с разменна монета. Ще се опита да изтъргува това за нещо в международен план", обясни той.

Вижте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
0 rate up comment rate down comment 0
СЕРЕГЕЙ
преди 3 години
ПРОСИЯ Е 383 000КВАДРАТНИ КИЛОМЕТРА,А ОСТАНАЛОТО КАЗВА ВМЕСТО ЗДРАСТВУЙ - САЛАМ И МЛЕКО... Сигнализирай за неуместен коментар