България сутрин

Всеки делник от 7:00 часа
още

Ердоган не зачита натиска, в "Св. София" ще има безкрайни мюсюлмански служби

Коментар на историка проф. Пламен Павлов и бившият зам.-външен министър Милен Керемедчиев 

03.07.2020 | 09:45 Редактор: Тодор Петров

Турция отложи с 15 дни решението за превръщането на църквата "Света София" в джамия. То ще бъде взето на фона на много предупреждения, включително от американския държавен секретар Майк Помпео да се запази статутът ѝ на музей.

Историкът проф. Пламен Павлов е категоричен, че в никакъв случай не става въпрос за нещо, което е част от турската работа. 

"Става дума за паметник на световното историческо наследство - за една забележителност, която е наричана "осмото чудо на света". Там ще започнат безкрайни мюсюлмански служби, не виждам как ще влизат туристите", коментира той пред Bulgaria ON AIR

Според проф. Павлов по-притеснителното е, че много голяма част от турското общество не вижда нищо нередно църквата да бъде превърната в джамия. По думите му Турция ще загуби приходи от това решение. 

"Много странно е мълчанието на Русия. Не виждам и от българска страна ясно изразено отношение. Нашата църква заяви, че това е работа на Вселенския патриарх - не мисля, че е така. "Св. Света" засяга целия свят, посещава се от милиони туристи. Става дума за световен културен паметник", настоя историкът.

Бившият зам.-външен министър Милен Керемедчиев обяви в студиото на "България сутрин", че решението на държавния съвет няма задължителен характер на изпълнение. 

"Президентът Ердоган може еднолично да реши и в двете посоки - дали да подпише този акт или не. Преди изборите той обеща, че ще превърне този паметник в действаща джамия", заяви Керемедчиев.

Той посочи, че Ердоган не се съобразява с никакъв външен натиск и е отворил сериозна линия на конфронтация със САЩ, започнал е икономическа война с Кипър и Гърция, скарал се е с Франция, тъй като доставя оръжия на Либия, и силно е опънал нервите на Русия с влизането си в Сирия.

"Ердоган опитва да играе като световен лидер. Лошото нещо в неговите амбиции е, че трябва да имаш много сериозна икономическа сила зад себе си, а турската икономика е в изключително тежка стагнация. Като типичен диктатор той опитва да разбира от всичко. Назначава свои роднини на ключови постове. Турците живеят по-лошо, безработицата расте и изборите в големите градове показват настроенията на прогресивните турци", обясни Керемедчиев.

Според него страната ни има право да се включи в дебата, а липсата на позиция е по-скоро слабост от наша дипломатическа гледна точка.

Вижте цялата дискусия във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК
 

2
1 rate up comment rate down comment 0
NN
преди 4 седмици
Поредният тъпизъм на Ердо. Европеец - на куково лято. За какво му е да прави Света София джамия - защото в Истанбул не е пълно с тях? Не не е това. Човекът иска да се насади в Европа но като не като европеец. И сега най - демонстративно го показва. Не знам как още не са унищожени Троя и Ефес. Типично по турски - унищожавай всичко което не е турско или го прави такова. Световната общност не трябва да допуска това. Сигнализирай за неуместен коментар
1
0 rate up comment rate down comment 0
Нина
преди 1 месец
Това ще бъде кощунство Сигнализирай за неуместен коментар