Нов антирекорд в САЩ: Над 68 000 са новозаразените с Ковид-19

Тексас съобщи за 9 923 нови случая в петък

11.07.2020 | 21:36 Редактор: Искра Ангелова
Нов антирекорд в САЩ: Над 68 000 са новозаразените с Ковид-19

САЩ в петък отчете повече от 68 000 нови случая на Ковид-19, с което надмина рекорда на страната за ежедневния брой нови случаи за трети пореден ден, на фона на ускоряващата се пандемия в страната, пише американският вестник The Hill.

Общият брой в петък представлява значително увеличение от рекордната стойност от 59 886 в четвъртък, според данните на The New York Times, въпреки че той също подчертава огромния скок на новите случаи през последните две седмици. 

Рекордът от петък от 68 100 е увеличение с 84% за последните 16 дни, установява изданието.

Няколко щата поставиха нови рекорди за броя на новите случаи в петък, включително Джорджия, Юта, Монтана, Северна Каролина, Айова и Охайо.

Джорджия, първият щат, който започна възобновяване на икономиката си на фона на пандемията, регистрира 4 904 случая в петък, надхвърляйки предишния рекорд от 2 886 на 2 юли, информира "Фокус".

Служители на Атланта сигнализираха, че градът може да се върне обратно към насоките "Фаза 1", които до голяма степен препоръчват на хората да стоят у дома. 

Кметът на града Кейша Ланс Ботъмс се оказа също заразена с коронавирус макар и да няма симптоми. Тя въведе задължителното носене на маски на обществено място.

Тексас съобщи за 9 923 нови случая в петък, след като в четвъртък имаше близо 11 000 случая, което е рекорд. Губернаторът Грег Абът отново затвори баровете и разпореди задължителното носене на маски на обществено място, като предупреди, че може да бъдат наложени още ограничения , прогнозирайки, че "нещата ще се влошат".

"Това беше много тежко решение за мен," каза Абът в телевизионно интервю, обяснявайки изискването за носене на маски. "Поясних, че взех това трудно решение по една причина: Това беше последното ни най-добро усилие да забавим разпространението на Ковид-19. Ако не забавим разпространението на Ковид-19 ... следващата стъпка ще трябва да бъде блокиране."

Флорида, която се превърна в един от основните епицентрове в света по отношение на пандемията, почти счупи рекорда си за ежедневни случаи, поставени на 4 юли, като отчете в 11 443 нови случая в петък. 

Въпреки скока в случаите, губернаторът Рон ДеСантис заяви, че няма да блокира отново щата.

"Ние сме отворени. Знаем кого трябва да защитим. Повечето хора в младите демографски групи, въпреки че искаме те да имат предвид какво се случва, просто са много по-малко изложени на риск от хората, които са във високите възрастови групи", каза той миналия месец.

Снимка: Bloomberg.com

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК