Туризмът в Европа страда от липсата на американци

Ударът е значителен, тъй като те генерират 29-процентен дял от общите посещения

09.07.2020 | 23:20 Редактор: Ралица Братанова
Туризмът в Европа страда от липсата на американци

От езерото Комо до Лувъра нещо липсва на европейските туристически дестинации това лято - американците, пише The Wall Street Journal. 

Европейският съюз миналата седмица удължи забраната за влизането на туристи от САЩ и други страни, поради увеличение на новозаразени с коронавирус. 
Загубата на американските туристи е значителен удар, тъй като те генерират 29-процентен дял от общите посещения извън Европа през 2018 г., сочат данни на Световната туристическа организация. 

Европейските хотели, ресторанти, кафенета, плажове и музеи страдат от загубата на американските туристи, съобщава BloombergTV.bg.

Маурицио Ризо, художник, който притежава малка галерия до пристанището на Беладжо, не е продал дори една картина, след като мерките срещу коронавируса в Италия бяха облекчени и планира да затвори галерията си за останалата част от сезона. Обикновено 99-процентен дял от клиентите му са американци. 

“Приехме, че няма да видим американци тази година, но това ще е болезнено”, смята съсобственик на бар Rossi.

“Италианците си поръчват кафе, американците поръчват напитки и храна и са щедри с бакшишите”, посочва той. 

Ударът от липсващите американци е допълнително усложнен и от включването на китайци в забраната. Около 10-процентен дял от туристите, пристигнали извън ЕС през 2018 г., са именно от континентален Китай.

Блокът вече заяви, че ще премахне забраната за Китай, където през последните месеци се съобщава за сравнително нисък брой на новозаразени, ако азиатската страна направи същото за европейските туристи. 

Пътуващите от САЩ до Италия ще се понижат с почти три четвърти за периода от май до октомври, сочат данни на Enit - италианската национална туристическа агенция. 4,4-те милиона американци, които са посетили Италия през миналата година, са похарчили 5,5 милиарда евро в страната, като разходите им са най-високите на човек според ръководителя на Enit. 

Ударът се усеща в Европа, която тази година може да изгуби половината от 37-те си милиона заети места в туристическия сектор, като приходите също се свиват с приблизителен дял, сочат очакванията на Световния съвет за пътувания и туризъм от миналия месец.

Снимка: Cyril Marcilhacy/Bloomberg

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК