Къщите за гости и селският туризъм изместиха 5-звездните хотели

Уикенд сред природата през лятото може да струва на двама души около 200 лв.

08.07.2020 | 13:15 Редактор: Ралица Братанова
Къщите за гости и селският туризъм изместиха 5-звездните хотели

Хубавото време е предпоставка за почивка не само край морето, но и планините. Уикенд сред природата през това лято може да струва на двама души около 200 лв., съобщава "Монитор".

Във време на пандемия къщите за гости и селският туризъм изместиха 5-звездните хотели като най-търсена алтернатива за лятна почивка.

Засиленият интерес към по-малките и уединени места за настаняване се дължи основно на притесненията, които туристите все още изпитват преди да потеглят на пътешествие. 

Безопасността остава ключов критерий при избор на дестинация за тазгодишния летен сезон.

"Имаме цели малки семейни хотели, които са пълни", коментира директорът на Института за анализи и оценки в туризма (ИАОТ) доц. Румен Драганов. Освен с атрактивни цени малките хотелчета и къщите извън града примамват своите гости и със специални "атракции".

Нощувката в екоселище на едва 15 км от слънчева Варна ни връща векове назад. Срещу 98 лв. за двама ще можем да прекараме нощта в юрта, изработена от екологични материали като дърво, кожа, вълна и лен. 

В нея обаче няма поставени легла – спи се на земята в спални чували. Офертата включва още закуска, стрелба с лък и разходка с бъги. 

Ако пък искаме да се почувстваме като владетели, можем да си направим резервация за ханската шантра. Леглото в нея я оскъпява с 22 лв. на вечер за двама, останалите услуги остават същите.

Уикенд в другия край на България – Врачанския балкан, пък излиза 190 лв. за двама. Нощувките се извършват в специална палатка  "балон", която позволява на гостите да наблюдават звездите. В района има условия за пешеходен туризъм – от къмпинга започва пътеката за водопада Боров камък, а пещерата Леденика е на едва 4 км. от него.

В изцяло нов тип екологични дървени къщички могат да се настанят гостите на село Горно Трапе, Троян. Нощувката в петък и събота ще ни струва 119 лв., ако останем там поне 2 вечери. От селището започва и екопътека, стигаща до местността Тодорова могила, откъдето се разкрива  гледка към Беклемето до връх Марагидик. Мястото предлага възможност и за конна езда.

Според данни  на ИАОТ  средно по 1 800 – 1 900 българи потеглят на път през уикенда, а от онлайн пространството изчезват между 2 000 и 2 400 места за настаняване, които са  запълнили своя капацитет.

Прегръдката с пухкава алпака в "домашни условия" излиза 5 лв. за възрастен и 3 лв. за дете. Необичайната среща се предлага на едва 14 км от Перник – в село Лесковец.

Снимка: БГНЕС 

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК