Флорида: Случай на заразен с рядка амеба, която "яде мозъци"

Наеглерия фоулера причинява инфекция на мозъка и обикновено е фатална

06.07.2020 | 12:57 Редактор: Александра Иванова
Флорида: Случай на заразен с рядка амеба, която

Случай на заразен с рядка амеба, която "яде мозъци", е потвърден във Флорида, според здравни служители в американския щат. Микроскопичната едноклетъчна амеба може да причини инфекция на мозъка и обикновено е фатална. Издадено е предупреждение за жителите на окръг Хилсбъро.

Министерството на здравеопазването на Флорида заяви, че случаят е от окръг Хилсбъро. Не посочват обаче къде се е заразил и какво е състоянието на човека.  Амебата Наеглерия фоулера не може да се предава от човек на човек. Тя е често срещана в топла сладка вода, навлиза в тялото през носа, предаде "Би Би Си".

Здравните служители призоваха местните жители да избягват назален контакт с вода от кранове и други източници, като езера, реки и канали, където инфекциите са по-вероятни в топлите летни месеци.

Заразените с рядката мозъчна амеба проявяват температура, гадене и повръщане. Симптомите са още схванат врат и главоболие. Повечето умират в рамките на една седмица.

Здравните власти призоваха хората, които изпитват подобни симптоми, да потърсят медицинска помощ веднага, тъй като болестта прогресира бързо. 

Снимка, архив: Pixabay

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК