Нов вирус в Китай с потенциал да се превърне в пандемия

Може да расте и да се размножава в клетките

30.06.2020 | 10:50 Редактор: Александра Иванова
Нов вирус в Китай с потенциал да се превърне в пандемия

Нов щам на грип, подобен на свинския от 2009 г., има потенциал да се превърне в пандемия. Той е идентифициран в Китай. Появил се е наскоро и се пренася по прасетата, но може да заразява и хората, смятат учени.

Изследователите са загрижени, че вирусът може да мутира допълнително, така че да се разпространи лесно от човек на човек и да предизвика глобална пандемия.

Според американските учени има доказателства за скорошна инфекция, започваща от хора, след като работници в кланици в Китай са били диагностицирани.

"Щамът има "всички отличителни белези" на силно адаптивен и може да заразява хората. Нуждае от внимателно наблюдение. И тъй като е нов, хората биха могли да имат малък или никакъв имунитет към него", пишат учените в Сборник на националната академия на науките в САЩ.

Проф. Кин-Чоу Чанг, който работи в Нотингамския университет във Великобритания, смята, че Ковид-19 разсейва света и не трябва да изпускаме от поглед потенциално опасни нови вируси, съобщава Би Би Си.

"Мерките за контрол на вируса при свине и внимателното наблюдение на работниците от свиневъдната промишленост трябва да бъдат приложени бързо", допълва той.

Вирусът, който изследователите наричат ​​G4 EA H1N1, може да расте и да се размножава в клетките, по линия на човешките дихателни пътища.

Последният пандемичен грип, който светът срещна - епидемията от свински грип, тръгна от Мексико. Той беше по-малко смъртоносен, отколкото първоначално се смяташе. 

Вирусът A/H1N1pdm09 или т.нар. свински грип, сега е обхванат от годишната ваксина срещу грип. Новият щам на грипа, идентифициран в Китай, е подобен на него, но с някои нови промени.

Сегашните грипни ваксини изглежда не предпазват от него, въпреки че биха могли да бъдат адаптирани да го направят, ако е необходимо.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК
 


3
3 rate up comment rate down comment 1
анонимен
преди 3 години
2
2 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 3 години
А стига, бе... Защо все от Китай, какво правят тези там? Сигнализирай за неуместен коментар
1
1 rate up comment rate down comment 0
Пламен
преди 3 години
Дали не е време, Китай да нападнат САЩ? Сигнализирай за неуместен коментар