Западът остава скептичен към носенето на маски срещу Ковид-19

Германският канцлер Ангела Меркел не използва предпазна маска на публични места

30.06.2020 | 10:26 Редактор: Юлия Христова
Западът остава скептичен към носенето на маски срещу Ковид-19

На фона на започналото отваряне на икономиките след коронавирусната криза, предпазните маски за лице, ключов инструмент за забавяне на разпространението на Ковид-19, се борят за приемане в Западния свят. Сред виновниците за това са правителствата и техните съветници, пише The Wall Street Journal. 

Има широк научен и медицински консенсус, че маските за лице са ключова част от обществения отговор в борбата с пандемията. Въпреки че само медицинските маски могат да филтрират малките вирусни частици, експерти твърдят, че дори ръчно изработените или евтини хартиени маски могат да помогнат за ограничаването на възможността за предаване на заразата, пише bloombergtv.bg. 

Много европейски страни и американски щати вече въведоха правила за задължително използване на маски в магазините или в обществения транспорт. Проучвания обаче показват, че хората не са склонни да ги носят, освен ако не им е наредено

Жителите на северноевропейските държави изглеждат по-малко склонни да носят маски, отколкото средиземноморските им съседи, които бяха по-силно засегнати от пандемията. В Дания, Швеция, Норвегия и Финландия по-малко от 10-процентен дял от населението посочва, че носи маски редовно, става ясно от допитване на YouGov.

В САЩ темата с маските стана причина за разгорещени политически дебати. Медицински експерт в Ориндж, Калифорния, наскоро подаде оставка, след като получи смъртни заплахи заради препоръка за носене на маски на открито. 

Във Великобритания, която е сред страните с най-високи нива на смъртност вследствие на Ковид-19, само една четвърт от респондентите на YouGov посочват, че редовно носят предпазни маски. 

Когато Ковид-19 се разпространи в Западния свят през февруари, ключови здравни институции - като Световната здравна организация, Центровете за контрол и превенция на заболяванията и др., оспориха широкото използване на маски за лице извън болниците.

Някои експерти дори отхвърлиха възможността за използване на обикновени маски, като заявиха, че те са опасни, защото не спират разпространението на вируса и могат да създадат измамно чувство на сигурност у хората.

Съветникът на Белия дом д-р Антъни Фаучи заяви този месец, че първоначално не е въвел изискването за носене на маски, тъй като здравните служители са били изправени пред недостиг. Сега той също е техен поддръжник. Според професора по епидемиология Карл Лаутербах липсата на ролеви модели утежнява ситуацията. 

Германският канцлер Ангела Меркел не използва маска на публични места. Американският президент Доналд Тръмп също препоръча използването на предпазни маски, но самият той не носи такава

Ситуацията в Европа и САЩ контрастира на тази в Азия, където страни като Южна Корея и Тайван успяха да ограничат по-рано и по-успешно разпространението на коронавируса, без да въвеждат строги ограничения. В Азия по-голямата част от населението доброволно използва маски или шалове. 

Хонконг - с население от 7.5 милиона жители, е едно от най-гъсто населените места в света, но регистрира само шест смъртни случая от Ковид-19, въпреки че няма въведени ограничения, подобно на тези в Европа и САЩ, а се посещава от близо три милиона чужденци на ден - около половината от тях от континентален Китай. 

Според експерт основната тайна на успеха на Хонконг е високата употреба на маски от местното население - в сутрешен час пик 97% от населението носи маски, като 3-процентния дял, несъобразяващи се с това, са предимно американски и европейски граждани. 

Снимка: Pixabay

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК