СЗО: Ковид-19 не трябва да се използва за идеологически цели

Вашингтон обвинява Пекин, че е скрил информация за степента на заразяване

29.06.2020 | 22:52 Редактор: Искра Ангелова
СЗО: Ковид-19 не трябва да се използва за идеологически цели

Коронавирусът не трябва да се използва за идеологически цели. Това заяви в понеделник на брифинг директорът на спешната програма на Световната здравна организация (СЗО) Майкъл Райън, коментирайки нарастващата конфронтация между Пекин и Вашингтон на фона на пандемията, предава ТАСС.

"Не можем да позволим вирусът да бъде използван като част от идеологическа конфронтация. Не трябва да правим това. Струва ми се, че всеки човек, всеки политик трябва да се погледне в огледалото и да се запита дали прави достатъчно, за да спре този вирус".

Както подчерта Райън, в ръководството на СЗО е опечалено от използването на нелицеприятни и оскърбителни формулировки. "Това не помага", подчерта експертът. "Ние от СЗО искаме да участваме пряко в борбата с коронавируса. Опитваме се да се съсредоточим върху това, което трябва да се направи. Има много уязвими хора в света и те се нуждаят от нашата помощ".

Миналата седмица американският президент Доналд Тръмп предложи новият вид коронавирус да се нарече "Ухан" или "Кунг-флу", съобщава "Фокус".

По-рано той многократно заяви, че смята КНР за отговорна за началото на епидемията. Вашингтон обвинява Пекин, че е скрил информация за произхода на вируса и степента на заразяване. Заместник-министърът на външните работи на Китай Ле Ючен заяви в интервю за телевизия NBC на 29 април, че Пекин "не крие никаква информация" за коронавируса. Той изрази съжаление, че "някои политици използват ситуацията с вируса, за да клеветят Китай".

Епидемията, причинена от коронавирусна болест, беше регистрирана в края на 2019 г. в Централен Китай и се разпространи в повечето страни. 

На 11 март СЗО я призна за пандемия. От началото на пандемията повече от 10,1 милиона души са заразени с коронавирус в света, повече от 500 хиляди са починали.

Снимка: Bloomberg.com

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК