СЗО: Има втори пик на коронавируса в България

"Хората се отпуснаха, никой не е застрахован", предупреди д-р Михаил Околийски

22.06.2020 | 12:13 Редактор: Тодор Петров
СЗО: Има втори пик на коронавируса в България

В България и други страни по света се наблюдава втори пик на Ковид-19. В някои страни се наблюдава първоначално развитие и разпространение на Ковид-19. Това са страните от Латинска Америка. Притеснение будят и страните от Южна Африка, където се очакват трудности с посрещането на потребности от по-интензивни грижи за хората, които се разболяват. 

Това коментира представителят на СЗО за България д-р Михаил Околийски пред "Фокус". 

"В други страни, в които се наблюдаваше по-добро справяне с вируса в началото, сега се наблюдава увеличено разпространение. Една от тези страни, за съжаление, е България. Тези последни две седмици наблюдаваме едно пиково увеличаване на новите случаи, но може би това е част от първата вълна, когато благодарение на мерките, предприети от хората и правителството, вирусът беше държан под по-добър контрол. След разхлабване на мерките хората си помислиха, че са преодолели тези предизвикателства и бързо се върнаха към старите си навици", обясни д-р Околийски.

Според него мерките не трябва да бъдат занемарявани и всеки един от нас трябва да прояви отговорност и да се пази. По думите му рисковите фактори по отношение на Ковид-19 са много, сред тях са затлъстяването и тютюнопушенето.

"Никой не е застрахован от коронавирусната инфекция. Ковид-19 съществува и рискът е много голям", допълни д-р Михаил Околийски.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК