Българка очи в очи със заразените във Франция: Ковид-19 дойде като цунами

"Ние вече си живеем с коронавирус", каза д-р Мария Попова

15.06.2020 | 18:07 Редактор: Искра Ангелова

Във Франция обстановката се нормализира и случаите на Ковид-19 вече са много по-малко в сравнение с преди, неизвестността продължава да всява страх сред населението. 

За сблъсъка с невидимия враг в най-засегнатия регион на страната и за ужаса в очите на близките на пациентите с коронавирус, разказ от първо лице на български лекар.

"При нас дойде като едно цунами. Най-страшното беше неизвестността, защото ние не знаехме какво ни очаква", каза д-р Мария Попова.

Тя е анестезиолог-реаниматор с 36-годишен стаж. Работи във Франция от 10 години. А в последните 2 е в градче на границата с Германия - сред най-засегнатите региони, червената зона във Франция. 

В болницата, в която работи, са създадени още две реанимации за пациенти с Ковид-19. Д-р Попова работи в продължение на три седмици на първа линия. 

В реанимацията всички пациенти са интубирани. Въпреки че винаги е усмихната, споделя, че страхът е неизбежен. И никога няма да забрави отчаянието в очите на близките на пациентите. 

"Този път в гласовете им имаше една непозната за мен нотка, имаше страх, отчаяние, ужас", допълни тя.

В пика на заразата - 80-85% от болницата е с Ковид пациенти. Нейни колеги също се срещат с вируса.

"Идват пациенти и сега, когато съм в операционен блок, които са или болни или преболедували, рискът продължава да е голям. Ние вече си живеем с коронавирус", каза още д-р Попова.

Разказва, че реакцията на Франция в битката със заразата е впечатляваща. 

Вижте повече в репортажа.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
0 rate up comment rate down comment 2
анонимен
преди 3 години
Леко ми поомръзнаха такива интервюта и истории. Особено след като стана ясно, че действително така ще си живеем с вируса. Да не би всеки ден да има разкази на лекари за срещата им с рака? Да не би малко хора да умират от него? Сигнализирай за неуместен коментар