България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Българка в Сингапур: Появиха се нови огнища, има по 1000 случая дневно

Виталия подчерта, че здравеопазването там е на много високо ниво и само 12 души са починали

24.04.2020 | 08:42 Редактор: Ивет Арабова

Втора вълна на Ковид-19 удари Сингапур. През последните дни случаите на коронавирус в града-държава рязко се покачиха. Там нулевият пациент беше засечен още в края на януари, а мерките за сигурност са удължени до 1 юни.

"До около преди 3 седмици броят на заразените не превишаваше 1 300, сега са около 10-11 000. Появиха се нови огнища, предимно в общежития, в някои живеят строителни работници. На ден има по 1000 нови случая, от които около 20 са извън тези общежития", каза за "България сутрин" българката Виталия Калева, която живее в Сингапур.

По думите ѝ в страната строителството тече засилено и работниците са много.

"На 7 април тук се въведе по-строго положение, затвориха се бизнес сгради, работата по строежи прекъсна. Условията на живот в тези общежития са много добри. В момента мерките са засилени, в общежитията има лекари", добави Виталия в ефира на Bulgaria ON AIR.

Тя потвърди, че заразените могат да останат в хотели, за да не се връщат в тези общежития.

"Здравеопазването е на много високо ниво - има 12 починали, които преобладаващо са над 80 г. Броят на медицинския персонал, който се е разболял, е изключително нисък. Паника няма от самото начало, властите не крият абсолютно никаква информация, правят се много тестове", отбеляза българката.

Тя подчерта, че хората спазват много стриктно мерките за сигурност и допълни, че при неспазване на някои от мерките няма предупреждение, а директна глоба от 300 долара.

Вижте целия разговор във видеото.

В момент като този социалната изолация се явява изключително важен фактор, който е ключов за превенцията на обществото. Bulgaria ON AIR апелира всички, които имат възможност - бъдете #ОтговорниВкъщи.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


2
0 rate up comment rate down comment 0
Мими
преди 3 години
И се увеличи броя на тези, които не могат да проследят как са се разболели. В парк само упражнения, не разходки. Публикуват се колко глобени има на ден. Сега се акцентира огнището, но преди казваха, че хиляди местни са получили препруждения и стотици глобени на ден. Навсякъде по света има хора, които не спазват. Пожелавам ви здраве. Просто исках да доуточня някои от нещата. Сигнализирай за неуместен коментар
1
0 rate up comment rate down comment 0
Mimi
преди 3 години
Условията в общежитията може да се видят в гугъл. Foreign worker dormitories Singapore и foreign workers Singapore, ако напишети може да се видят условията. Явно зависи от гледната точка, аз не мисля, че са в човешки условия. Вижте как ги транспортират до работа като животни. Сега са добри условията, след като стана огнище. Паника е трудно да се каже дали има, но имаше няколко пъти огромни опашки и изкупуване на излишно много продукти. Затова има контрол. Може да се купуват зеленчуци до $30 и т. Сигнализирай за неуместен коментар