Българка с разказ как Сингапур се справя с Ковид-19 без строги мерки

В страната обаче се появи втора вълна на заразата

21.04.2020 | 15:30 Редактор: Ивет Арабова

Втора вълна на заразата Ковид-19 удари Сингапур. През последните дни случаите на коронавирус в града-държава почти са се удвоили, само месец след като страната беше дадена за пример за потискането на заразата без налагането на строги мерки. Само за последните три дни случаите са около 3 000. 

След първия случай на Ковид-19 на 23 януари властите в Сингапур педантично проследяват близките контакти на всеки заразен, като същевременно се поддържа усещането за нормален живот по улиците на града-държава. Границите бяха затворени за вероятни преносители на заразата, а тестването и лечението са безплатни. 

Мария Павлевска живее от 7 години в Сингапур. Преподава английски език в японско училище и е преводач към посолството на България в Джакарта. Разказва, че с разрастването на заразата мерките стават все по-строги. 

"Всеки ден всеки си мери температурата по два пъти и се подписва, ако ходи на работа. При влизане в сгради също се мери температурата и се слага лепенка, че си проверен", сподели Мария.

От 7 април до 4 май е в сила нова вълна от мерки, може да се излиза само ако е наложително. Според Мария причината за новата вълна от заболели се крие в мигрантите и подценяването на скоростта на разпространението на инфекцията именно оттам. На тези места случаите на заразени с Ковид-19 всеки ден са стотици. 

"Има строителни работници от чужбина, те живеят в общежития, тези работници са хиляди и тези общежития са изолирани и никой няма право да излиза оттам. Главно случаите са оттам. Има финансова помощ за гражданите, които са загубили работата си. Някои получават по 600 долара за април, други по 800 за три месеца, трети 1000 наведнъж, зависи от схемата за която кандидатстват", разказа още Мария.

"Стойте си вкъщи, мийте си ръцете за поне 20 секунди, спазвайте дистанция, спасете живот, бъдете здрави!", апелира сънародничката ни.

Вижте повече в репортажа на Теодора Георгиева.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК

1
1 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 1 година
Ами мием се, ама ето не е достатъчно. Сигнализирай за неуместен коментар