България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Мария Касимова-Моасе за битката на Франция с Ковид-19: Тук цари хаос

По думите ѝ там обаче има разбиране, че властите правят каквото могат

05.05.2020 | 09:08 Редактор: Ралица Братанова

Френското правителство реши да удължи извънредното положение в страната до 24 юли, въведено заради епидемията от Ковид-19.

"Най-интересното е, че тук цари хаос. Като българи сме свикнали да критикуваме този хаос и това, което се случва в България, но тук той също е факт", каза журналистът Мария Касимова-Моасе в "България сутрин".

Живеещата във Франция наша сънародничка допълни, че въпреки очакването разхлабване на мерките от 11 май, засега не е сигурно дали то ще стане факт и французите чакат 7 май, за да разберат в какви условия ще живеят в следващите 2 месеца.

По думите ѝ много от французите казват, че комуникацията между хората, от които зависи какво ще се случи във Франция след 11 май, е доста лоша, но те правят каквото могат.

"Ако всичко остане така, от 11 май ще имаме свободно предвижване, отваряне на магазини, отваряне на малки бистра при специален режим, който не е ясен. Няма обаче да можеш да пътуваш в радиус от 100 км. извън мястото, в което си регистриран, че живееш, освен по неотложни причини", обясни Касимова-Моасе пред Bulgaria ON AIR.

Тя отбеляза още, че французите лесно се разделят на "против" и "за" относно мерките, но това не се приема така драматично както у нас.

"Хората наистина искат просто това да свърши и да имат яснота какво се прави от тук нататък", каза още сънародничката ни.

Вижте видеото с целия разговор. 

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК