Нападение над жена в инвалидна количка разпали социалните мрежи (ВИДЕО)

Появиха се теории, че тя била с нож и представлявала заплаха

15.06.2020 | 12:35 Редактор: Ивет Арабова

Видео с нападение над жена в инвалидна количка пред магазин в Минеаполис шокира хората. Породи се дискусия и много теории, сред които и тази, че тя е имала нож и е била опасна.

Протестите в САЩ отново показаха уродливото си лице, след като жена в инвалидна количка бе нападната пред магазин в Минеаполис. Но видеото предизвика широка дискусия и много теории, сред които и тази, че тя е имала нож и е била опасна.
 
Заснетите видеа показват как група от хора агресивно нападат жена с двигателни проблеми. Междувременно подкрепящите движението "Black Lives Matter" твърдят, че клиповете показват, че жената е представлявала заплаха, пише "Insider".

В Twitter се появиха редица различни теории, дори такава, че жената всъщност е 30-годишна и в състояние да ходи, без да има нужда от инвалидна количка. 
 
Различните версии около клиповете "Дженифър", които предизвикаха журналисти и известни личности да започнат различни дискусии, показват колко подвеждащи могат да бъдат слуховете и видеата в социалните мрежи, както и да предизвикат политически движения в различни посоки само за няколко часа.

В едно от видеата се вижда жена, която седи пред магазин на "Таргет" в Минеаполис в инвалидната си количка. Бяла жена, която носи торба пълна с различни предмети я подминава, след това тъмнокожа жена опитва да мине покрай нея, но не може, тъй като инвалидната количка блокира изхода. Във видеото заснето в Snapchat със заглавието "Тя пробожда хора", се чува как хората започват да викат, че тя държи нож. Малко след това бял мъж започва да пръска жената с пожарогасител.
 
Свидетели на случката хвърлят неща по жената в инвалидна количка. Може да се чуе само един човек, който вика в подкрепа на жената и призовава останалите да я оставят. Друго видео, което е било заснето, преди тя да бъде напръскана с пожарогасител, показва как жената е ударена няколко пъти в главата, докато някой се опитва да вземе нещо от чантата ѝ.  
 
Журналистът Анди Нго, известен с консервативните си възгледи, е публикувал видео, което показва как няколко човека блъскат жената в инвалидна количка, докато тя се опитва да блокира друг изход на "Таргет". Нго е взимал участие в социалните мрежи в кампании срещу агресивни протестиращи и има повече от 340 000 последователи. Той определя Дженифър като жена с двигателни проблеми, която се опитва да спре обирджиите в магазина. Журналистът смята, че твърдението му е направило обрат и е определено като агресивно и расистко.
 
Много потребители в Twitter са използвали видеата като антиматериал срещу движението "Black Lives Matter". Някои потребители премахнаха звука от видеата, за да не може да се чуват виковете, че жената държи нож и пробожда хората, както и изтриха оригиналното заглавие на видеото. Едно такова видео беше разпространено със заглавието "Група от тъмнокожи нападнаха бяла жена с двигателни проблеми", въпреки че мъжът, който я пръска с пожарогасител е бял, пише Dnes.bg.

Тези интерпретации на случката накараха някои потребители в Twitter да изразят расистки възгледи, други пък твърдят, че жената от клипа не е възрастна. Полицията в Минеаполис не знае коя е тя. Във видео, записано след като жената е напръскана с пожарогасителя, от друг свидетел, жената казва "Аз протестирах мирно, опитвайки се да блокирам изхода, за да не могат да излязат с неща от магазина". 
 
Сред това тя продължи: "Атакуваха ме отзад. Удариха ме в устата и главата. По главата ме удариха няколко пъти. Дърпаха ме. Хора дърпаха инвалидната ми количка. Откраднаха ключовете ми. Откраднаха всичко, което можаха от мен. Напръскаха ме с пожарогасител. Медицински работници вече ми направиха преглед и ми казаха да се прибера вкъщи."

Снимка: Pixabay

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК