Тръмп: Сиатъл е превзет от терористи и анархисти

Флойд и полицаят Шовин са се познавали от клуб в Минеаполис, където били охранители

11.06.2020 | 14:03 Редактор: Ивет Арабова

Президентът на Съединените щати Доналд Тръмп обяви, че Вашингтон е превзет от терористи и анархисти. Там протестите заради смъртта на Джордж Флойд продължават.

Тръмп критикува действията на местните власти във Вашингтон в борбата с безредиците.

"Местни терористи превзеха Сиатъл, който, разбира се, се контролира от радикалните леви демократи", написа той в Twitter. 

Според него протестиращите се "подиграват" с губернатора на Вашингтон и кмета на Сиатъл. Американските демократи поискаха от Конгреса премахването на статуи, свързани с Конфедерацията от времената на Гражданската война. 

"Монументи на мъже, които са защитавали жестокостта и варварството за постигане на изцяло расистки цели, са гротескни пред идеалите на Американската демокрация и свобода", каза председателят на Долната камара Нанси Пелоси.

По-рано американският президент обяви, че няма как дори да обмисли смяна на имената на военни бази, кръстени на фигури от Конфедерацията. Според него, това би било обидно за армията. Тръмп обяви и че ще поднови предизборните си митинги съвсем скоро. 

Дойдоха и нови разкрития за познанството между убития при арест Джордж Флойд и обвинения полицай. Флойд и Дейвид Шовин са се познавали от клуб в Минеаполис, където и двамата работели като охрана.

Това потвърдиха адвокатът на полицая и техен бивш колега, който първоначално заяви, че двамата са имали конфликт, но после отрече. Дерек Шовин е искал да се признае за виновен преди да бъде арестуван на 29 май. Преговорите обаче се провалили.

Вижте повече в репортажа.

Снимка: Bloomberg/Doug Mills

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК