10 000 души се простиха с убития Джордж Флойд в Хюстън

Смъртта му след полицейски арест продължава да поражда протести в САЩ и по света

09.06.2020 | 07:30 Редактор: Наталия Тотева

Хиляди се стекоха в църква в Хюстън - родния град на Джордж Флойд, за да се простят с убития от полицай мъж. По данни на погребалната агенция, която организира траурната проява, на място в църквата са дошли около 10 000 души. В продължение на часове хората се редиха на дълга опашка при спазването на необходимите мерки заради пандемията Ковид-19. Те носеха ръкавици и маски и спазваха социална дистанция. Възпоменателни служби има и в Минеаполис и Северна Каролина. 

В Лос Анджелис се е провела процесия от коли, наподобяваща погребално шествие. Тя е преминала през центъра на града, когато бдението в Хюстън започва. 

Флойд ще бъде погребан в предградие на Хюстън. Смъртта му след полицейски арест преди 2 седмици продължава да поражда протести в Съединените щати и по света срещу расовите несправедливости.

Обвиненият за убийството полицай се яви на първото си съдебно заседание. Прокурорите посочиха, че заради сериозността на обвиненията и голямото обществено възмущение гаранцията е над 1 милион долара.

Адвокатът му не възрази срещу размера на гаранцията. Други трима полицаи са обвинени в подпомагане на убийството. 

Вижте повече в репортажа.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК