Братът на Джордж Флойд: Не успях да се погрижа за него, когато го убиваха

"Джордж молеше за помощ, но никой не го чу", добави Филонайз Флойд

11.06.2020 | 13:17 Редактор: Искра Ангелова
Братът на Джордж Флойд: Не успях да се погрижа за него, когато го убиваха

"Целият свят го познава като Джордж, но аз му казвам Пери. Вчера ние го погребахме. Това беше най-трудното нещо, което трябваше да направя. Аз съм големият брат сега. Така че е моя работа да се грижа за братята и сестрите си, децата на Пери и всички онези, които го обичаха. А това са много хора. Аз трябва да съм силен, защото Джордж вече го няма." Така започна своята реч Филонайз Флойд пред Конгреса в САЩ, където вчера даде показания за убийството на брат си Джордж Флойд.

"Не успях да се погрижа за Пери, когато го убиваха. Но сега, говорейки тук, пред вас, мога да се погрижа неговата смърт да не е напразна. Да се уверя, че е повече от едно лице върху тениска. Че не е просто още едно име в списък, който продължава да расте", каза още Филонайз.

Той участва в изслушвания в Конгреса ден след погребението на брат си, превърнал се в символ на демонстрациите в САЩ и по света с призиви за промяна на полицейските практики и за слагане на край на расовите предразсъдъци, информира dnes.bg.

"Джордж винаги правеше жертви за семейството си. Жертваше се и за напълно непознати. Наричахме го нашият "мил гигант". Припомних си това, когато гледах видеото от убийството му. Той все още наричаше полицая "сър". Той имаше маниери, не се съпротивляваше. Той слушаше какво му казват полицаите. Мъжете, които го задушиха за 8 минути и 45 секунди - Джордж все пак ги наричаше "сър" докато те отнемаха живота му", сподели братът на Флойд. 

"Уморен съм! Уморен съм от болката, която изпитваш, когато виждаш нещо подобно. За това съм тук да ви помоля да я спрете. Спрете болката. Нека повече не сме уморени. Джордж молеше за помощ, но никой не го чу. Затова чуйте мен сега", замоли се Филонайз. Той настоя Конгреса да приеме промени, които ще спрат полицейското насилие в страната. 

"Джордж не е наранил никого през онзи ден. Не заслужаваше да умре за $20. Питам ви, колко струва животът на един чернокож мъж? $20? Годината е 2020. Достатъчно. Хората, които маршруват по улиците, ви казват, че е достатъчно. Светът трябва да направи правилното нещо. Хората са ви избрали, за да направите позитивна промяна. Името на Джордж вече значи нещо. Направете така, че и вашите имена да имат значение", заяви Филонайз. 

"Ако смъртта му промени света, то той е умрял така, както е и живял. Сега вие трябва да се уверите, че смъртта му не е напразна. Не успях да кажа на Пери сбогом, докато умираше. Бях ограбен от тази възможност. Но ако сега ни гледаш отгоре... Пери, виж какво направи. Ти промени света. Благодаря ти за всичко. Благодаря, че се грижеше за нас, докато беше на Земята и дори и сега. Надявам се да намериш мама и да почиваш в мир", завърши Филонайз.

На заседанието, председателствано от шефа на юридическата комисия на Камарата на представителите Джерод Надлър, започна разглеждането на предложения на конгресмените демократи за промени в закона за полицията във връзка с националния дебат относно начините на действие на полицията и расовото неравенство в САЩ.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК