САЩ ликвидира най-малко 14 екстремисти в Йемен (видео)

Двама заподозрени за терористични атаки са арестувани в Саудитска Арабия.

09.08.2013 | 09:45
САЩ ликвидира най-малко 14 екстремисти в Йемен (видео)

Двама мъже, заподозрени за планиране на терористични самоубийствени атентати в Близкия изток, са били арестувани Саудитска Арабия. Единият е от Чад, другият от Йемен. У тях са открити компютри, електронно оборудване и мобилни телефони, които са използвали за комуникация за предполагаемите атаки.

Междувременно най-малко 14 бойци на „Ал-Каида“ бяха убити при три въздушни удара от страна на американски безпилотни самолети в Йемен.

Атаките бяха извършени ден след като йеменските власти съобщиха, че са осуетили голям терористичен акт срещу петролопроводи и пристанища.

Действията на САЩ са резултат от повишената степен за сигурност в Йемен от началото на седмицата, след като беше прихваната комуникация на лидера на „Ал Каида“ Айман Ал Зуахири и ръководителя на йеменското разклонение на терористичната мрежа за планиран терористичен акт.

САЩ наредиха безпрецедентното затваряне на посолствата си в 19 държави в Близкия изток и Африка.
Великобритания, Германия, Франция, Холандия и Норвегия също затвориха своите дипломатически представителства в йеменската столица Сана, а по-късно Вашингтон Лондон и Брюксел призоваха своите граждани в в Йемен да напуснат страната незабавно.

Днес Вашингтон изтегли част от служителите си от консулството в пакистанския град Лахор. Вчера американският президент Барак Обама заяви пред 3000 морски пехотиници, че лидерите на „Ал-Каида” са притиснати до стената, но заплахата от терористичната мрежа трябва да бъде възприемана сериозно. Изказването му дойде в момент, когато ООН казва в свой доклад, представен пред Съвета за сигурност, че Ал Кайда е фрагментирана и отслабена, но не и унищожена.

Наследникът на Осама бин Ладен като лидер на „Ал-Каида“ се затруднява в обединяването на различните фракции на мрежата. Намалените способности на терористичната организация обаче не означава, че заплахата от нейни атаки е преминала, предупреждават  експертите.