Нови 15 души загинаха в Египет при сблъсъци между протестиращи (видео)

Ранените са над 300.

06.07.2013 | 09:10
Нови 15 души загинаха в Египет при сблъсъци между протестиращи (видео)

12 души загинаха в египетския град Александирия и трима в столицата Кайро при поредните улични сблъсъци между поддръжници и противници на отстранения от властта египетски президент Мохамед Мурси. Ескалацията на напрежението от изминалия ден отне живота на най-малко 26 души в цялата страна. Над 300 са ранени.

По-рано беше съобщено за трима поддръжници на сваления президент, които били убити от армията в центъра на Кайро.

Напрежението в петък ескалира, когато група хора се приближила до казармен комплекс, където се смята, че Мурси е държан в момента. Военни открили стрелба, в резултат на което загинаха трима души, включително журналистът на BBC Джереми Бауен, който е бил прострелян в главата.

Десетки хиляди останаха на улиците в Кайро, Александрия и други населени места до късно през нощта.
Върховният лидер на „Мюсюлманските братя”-Мохамед Бадиа, обеща поддръжниците на президента да останат по улиците, докато Мурси не бъде възстановен на поста президент.

Междувременно, египетската полиция арестува Кайрат ал-Шатер, който се смята за най-влиятелният ислямистки политик, който стои зад сваления от власт президент Мохамед Мурси.

От движението „Мюсюлмански братя” отказват да приемат преврата за легитимен и поискаха връщането на Мурси на власт.

Временно изпълняващият длъжността президент на Египет обаче нареди разпускането на парламента, доминиран от ислямистите.