Америка гори - пета поредна нощ на бунтове и безредици

Протестът започнал мирно, но в последствие започнали мародерства

31.05.2020 | 13:52 Редактор: Искра Ангелова

Поне 3 жертви взеха протестите в САЩ. При петата, поредна нощ на бунтове се стигна до вълна от насилие заради смъртта на тъмнокож мъж при арест от бял полицай. 

В 25 града е въведен полицейски час, а арестуваните са десетки. А пред очите на български журналист ограбиха магазин.

Сърцето на Лос Анджелис гори. Това разказва и българският журналист Пепа Петрова, която става пряк свидетел на снощния протест за смъртта на 46-годишния Джордж Флойд.

"От моя прозорец виждам как разграбват магазин. Чувате сирените, 20-30 човека на възраст между 16-18 години. Това се случва цял ден. Полицията не може да се справи", каза Пепа Петрова.

От луксозния магазин пред очите на българския журналист тълпата изнесла десетки кутии със скъпи стоки на известни марки. Протестът започнал мирно, но в последствие започнали мародерства. 

"На връщане започнаха бавно и постепенно да чупят, каквото видят по пътя си, нищо не можеше да ги спре. Анархия", допълни тя.

Според българката протестът вече не е за смъртта на 46-годишния тъмнокож Джордж Флойд. Той почина преди при арест в Минеаполис заради плащане с фалшива банкнота, след като в продължение на 8 минути полицай затискал врата му с коляно. 

"Те се принизиха до нивото на убиеца на Джордж Флойд", каза още журналистката.

В над 30 града за поредна вечер имаше демонстрации с опожарени коли и ограбени магазини. Имаше и демонстрация пред Белия дом, където полицията изгони протестиращите със сълзотворен газ. А близо 11 000 са военните в щата Минесота, от който започна гневът.

Вижте повече в репортажа на Виолета Русинова.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК