Експерти: Заплашени сме от биотероризъм заради Ковид-19

Пандемията е разкрила уязвимостта на обществото към вирусните инфекции

27.05.2020 | 19:47 Редактор: Искра Ангелова

Пандемията от Ковид-19 може да доведе до използването на биологично оръжие от терористични организации в бъдеще. За това предупреждават експерти по сигурността от Съвета на Европа.

Но какво представлява биотероризмът и доколко съществува реална заплаха?

Пандемията е разкрила уязвимостта на обществото към вирусните инфекции, смятат от Комитета за борба с тероризма на Европейския съвет. И прогнозират, че е възможно радикални организации да оставят в миналото познатите средства за извършаването на атаки и да прибегнат до употребата на биологично оръжие. 

Самото разпространение на вируси може да случи по редица начини - от пускането във въздуха, до замърсяването на храна и вода.

 

"Един от много опасните методи са камикадзетата. Заразени хора, които пренасят вируса", каза проф. Камен Плочев.

Умишлената употреба на патоген или друг биологичен агент за целите на тероризма може да причини редица вреди - както човешки, така и икономически - в далеч по-голям мащаб от "традиционните" средства. 

Ебола, едра шарка и ботулинов токсин са сред възможните варианти за биологическа атака. Проф. Камен Плочев обаче е на мнение, че подобен сценарий е малко вероятен, а пандемията от Ковид-19 е подготвила специалистите и болниците да реагират бързо. 

Вижте повече в репортажа на Яна Червенкова.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК