Великобритания одобри първото лекарство за лечение на Ковид-19

"Ремдесивир" може да съкрати периода на възстановяване на заразени с 4 дни

27.05.2020 | 14:25 Редактор: Искра Ангелова

Великобритания одобри първото лекарство за лечение на коронавирус – "Ремдесивир". Това обяви официално Министерството на здравеопазването на страната. 

От там цитират предварителни данни от клинични изпитания на медикамента по света, които сочат, че той може да съкрати периода на възстановяване на пациенти с коронавирус с 4 дни. 

Местната агенция по лекарствата също подкрепя използването на медикамента като първото лекарство за лечение на заразени с коронавирус във Великобритания. Експерти обаче предупреждават, че медикаментът не бива да се смята за "магически куршум" срещу пандемията.

"Това показва фантастичен напредък. Докато сме в този безпрецедентен период, ние трябва да сме в крак с най-новите медицински постижения, като винаги осигуряването на безопасност на пациентите остава основен приоритет. Клиничните изпитвания в цялата страна продължават, за да осигурим най-добрите резултати за пациентите във Великобритания“, обяви британският министър по иновациите Джеймс Бетел. 

А френските медици вече не могат да използват хидроксихлорохин. Световната здравна организация също заяви, че се спират клиничните изпитания с медикамента срещу малария. Хидроксихлорохинът бе сочен от президента на САЩ Доналд Тръмп като възможно лекарство, като той самият заяви, че го е ползвал.

Вижте повече в репортажа.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК